mamaplus

Gravidele care folosesc cosmetice cu parabeni, au un risc mare de a avea copii obezi

-
//
12.02.2020

Femeile însărcinate care folosesc produse de machiaj, în special ruj sau fond de ten dar și produse de îngrijirea părului care conțin parabeni, au un risc mai mare de a avea copii grași sau obezi - substanțele chimice din aceste produse pot ajunge în sângele fătului - susține un studiu.

Cercetătorii germani au măsurat nivelurile de butil paraben (BuP) în urină a 629 de mame, găsind concentrații mult mai mari la cele care au folosit produsele cosmetice. Bebelușii lor au avut mai multe șanse să fie supraponderali în primii opt ani de viață - în special fetele.

Parabenii intră în sânge și afectează sistemul hormonal

Parabenii sunt capabili să intre în corp prin piele și apoi să treacă în placentă cu riscul de a face rău bebelușului, au avertizat oamenii de știință din Germania. Cercetătorii conduși de dr. Tobias Polte de la institutul de cercetare Helmholtz din Leipzig au analizat nivelurile de substanțe chimice la 629 de femei însărcinate între anii 2006 și 2016.

Femeile însărcinate au fost rugate să completeze un chestionar cu privire la ce produse cosmetice au folosit până în săptămâna a 34-a de sarcină. Cosmeticele au fost clasificate că produse de tip „leave-on”, inclusiv loțiune și machiaj corporal, precum și produse de clătire, inclusiv pastă de dinți, coafuri și parfumuri.

Un sfert dintre femei au raportat că au folosit cel puțin un produs cosmetic care conține parabeni. Urina lor conținea niveluri de parabeni de trei ori mai mari decât femeile care spuneau că evită parabenii.

Ulterior, greutatea corporală și înălțimea copiilor au fost apoi evaluate pe o bază anuală până la vârsta de opt ani. Autorii au descoperit că mamele care au folosit produse cosmetice care conțin parabeni aveau în mod special copii care aveau mai multe șanse de a fi supraponderali la începutul și până la mijlocul copilăriei - cu o „tendință mai puternică la fete”.

Autorii au scris: „Întrucât parabenii sunt folosiți frecvent în produsele cosmetice, se pare rezonabil ca produsele cosmetice să fie o sursă principală pentru expunerea la parabeni umani. Mamele care au folosit zilnic produse cosmetice care conțin parabeni, au avut concentrații de paraben în urină semnificativ mai mari.”

Cercetorii susțin că atunci când un bebeluș se află în burta mamei, dezvoltarea lui poate fi perturbată de substanțe chimice precum parabeni care perturbă hormonii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de substanțe chimice care perturbă endocrina [EDC] și sunt, de asemenea, legate de creșterea celulelor canceroase ale sânului. Multe din aceste substanțe sunte capabile să treacă bariera de sânge-placentă cu riscul de a-și exercita proprietățile nocive deja în timpul dezvoltării fetale.

CE SUNT PARABENII?

Parabenii sunt substanțe chimice care perturbă hormonii, și sunt utilizați pe post de conservați în produse cosmetice și produse pentru păr.  În plus, în SUA sunt utilizate și în produse alimentare. Parabenii oferă o durată de viață mai lungă produselor cosmetice și împiedică creșterea bacteriilor dăunătoare și a mucegaiului.

Parabenii sunt folosiți pe scară largă de toată lumea, zilnic. Expunerea apare atunci când aceste produse sunt înghițite, inhalate sau absorbite prin piele, conform Centrelor de control și prevenire a bolilor (CDC). Parabenii sunt metabolizați rapid și excretați. Găsirea unei cantități măsurabile de parabeni în urină nu este considerată că o indicație a faptului că acestea au un efect negativ asupra sănătății.