mamaplus

Fructele de mare, ouăle moi și alte alimente de care să te ferești în timpul sarcinii

0
//
14.09.2021

În perioada celor nouă luni de așteptare este extrem de important să ai grijă ca alimentația ta să fie una echilibrată și sănătoasă. În general, nu există multe restricții în ceea ce privește meniul zilnic al gravidei, dar alimentele enumerate mai jos ar trebui totuși evitate pentru binele tău și al bebelușului din burtică.

Carnea crudă şi fructele de mare negătite

Carnea nepreparată termic poate conține bacterii precum salmonella şi toxoplasmoza care sunt pericuoase pentru făt. Din acest motiv, este importat să consumi doar carne preparată termic, prin acest proces bacteriile periculoase fiind distruse. Acest lucru este valabil şi în privința fructelor de mare. Asiguraă-te că atunci când mănânci preparate asiatice alegi doar produsele care au fost gătite, nu poduse crude.

Ouăle moi

Există persoane care beau ouă crude şi dacă eşti printre acestea pe durata sarcinii trebuie să renunți la acest obicei. Nu consuma sub nicio formă ouăle crude, riscul de îmbolnăvire cu salmonella fiind extrem de mare. Ai grijă şi la sosurile pentru salate care pot conține urme de ou crud şi maioneză. La restaurant, înreabă întodeauna ce conțin sosurile astfel încât să nu ai dubii în privința lor. Nici ouăle moi nu mai sunt de consumat în perioada sarcinii. Trebuie să le consumi doar tari, astfel încât, prin pereparare termică, orice risc să fie înlăturat.

Ficat

Deşi este un aliment bogat în fier, ficatul conține şi o cantitate mare de vitamina A care poate dăuna fătului.

Brânzeturile din lapte nepasteurizat

Laptele, dar şi o serie de brânzeturi care se obțin din lapte nepasteurizat, precum Feta, Camembert, Gorgonzola, Roquefort sau Brie şi crème de brânză care conțin lapte nepasteurizat sunt de evitat în sarcină. Acest lucru este necesar din cauza riscului de contaminare cu listeria.

Peştele poate conține mercur

Mercurul este periculos pentru făt şi nu numai. De aceea, peştii despre care se ştie că sunt expuşi la cantități mai mari de mercur sunt de evitat pe durata sarcinii, iar pentru siguranță, în general, consumul de peşte rebuie limitat la maximum 350 de grame pe săptămână. Se consider că peştii care conțin o cantitate mare de merur sunt: rechinul, crumbia, peştele-spadă, urmați de ton, biban, păstrăv de mare.

Alcoolul este complet interzis

Poate cauza probleme serioase fătului, mai ales dacă este consumat în exces. Dar nici cantitățile mici de alcool nu fac bine fătului, de aceea mericii interzic alcoolul pe toată durata sarcinii şi chiar şi după, dacă alăptezi. Dacă nu respecți această recomandare, rişti pentru copil sindromul alcoolismului fetal, avortul sau afectarea dezvoltării creierului copilului.