mamaplus

Fiecare a șasea femeie spune că îi este frică să facă sex în perioada sarcinii

0
//
06.05.2021

Sexul în timpul sarcinii este un subiect delicat și chiar tabu pentru unii dintre noi. Subiectul devine și mai dureros după naștere, dar despre asta vom vorbi într-un alt articol. Potrivit celor mai recente studii, cuplurile care refuză să facă sex în timpul celor nouă luni de gestație își argumentează alegerea prin faptul că se tem să nu rănească bebelușul sau chiar o fac la recomadarea unor medici prea pedanți. Mai sunt și cupluri care afirmă că în această perioadă le este incomod să facă sex, deoarece între ei ar mai fi și ”a treia persoană”.

Pe lista asta am mai adăuga problemele cu care se confruntă femeile în primul trimestru de sarcină, cum ar fi toxicoza și fluctuațiile hormonale, precum și stereotipul că sexul nu este o activitate compatibilă cu sarcina.

În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Nivelurile mai mari de estrogen și progesteron, precum și o creștere a fluxului de sânge către organele genitale pot duce la o dorință sexuală crescută. Publicația Channel Mum a făcut o cercetare în care a chestionat 2000 de cupluri, ca să afle cum au stat la capitolul relații sexuale în perioada sarcinii. Rezultatele studiului au arătat că fiecare al șaselea cuplu a refuzat să facă sex în perioada sarcinii, pentru a nu pune în pericol sănătatea bebelușului din burtică. Fiecare al zecelea respondent a afirmat că actul sexual în perioada gestațională nu este deloc binevenit.

Totuși, unele mame au menționat că cel mai mult le-a plăcut să facă sex în luna a patra de sarcină, iar începând cu luna a șasea, fiecare a șasea femeie a menționat că a refuzat complet să mai aibă relații intime cu partenerul de viață. De asemenea, multe femei au subliniat faptul că în perioada sarcinii s-au simțit mai puțin atrăgătoare, în timp ce 65% dintre viitorii tătici au mărturisit că au admirat schimbările prin care au trecut partenerele lor de-a lungul sarcinii.

Sexul – nu doar cel practicat în perioada sarcinii, dar în general – este o activitate intimă și o decizie personală a fiecărui cuplu. Nu există anumite norme sau deadline-uri, iar regula principală este să vă simțiți confortabil și să vă placă întreg procesul. Dacă femeia nu are contraindicații de ordin medical în perioada sarcinii, decizia finală de a practica sexul le aparține în excusivitate partenerilor.