Problema spinoasă cu care se confruntă multe femei, durerile de spate în sarcină afectează până la 7 gravide din 10, iar disconfortul poate fi resimțit și după naștere.

mamaplus

Specialiștii sugerează că durerile de spate în sarcină se intensifică în luna a 7-a, mai precis la începutul celui de-al treilea trimestru. Multe femei se confruntă cu această neplăcere, însă cele care au avut probleme la coloana vertebrală și înainte de a rămâne însărcinate, sunt mai predispuse.

Durerile de acest gen sunt parte din reacțiile corpului unei femei în perioada de sarcină și reprezintă un lucru normal, ținând cont de modificările fizice și hormonale, ce apar în timpul celor 3 trimestre de sarcină.

De ce apar durerile de spate în sarcină?

Principala cauză a disconfortului resimțit la nivelul spatelui și nu numai are legătură cu modificările hormonale apărute în timpul sarcinii. Hormonii au rolul de a ușura procesul care include sarcina, nașterea și alăptarea. De aceea ei sunt prezenți și după ce femeile nasc pentru a putea să alăpteze și să îl ajute pe cel mic să se dezvolte. Acești hormoni – oxitocina, prolactina, relaxina – nu dispar imediat după naștere. Sunt prezenți, în cantitate destul de mare, până la 3-4 luni după naștere.

Kilogramele în plus. Creșterea în greutate este unul dintre factorii principali care determină dureri de spate în sarcină. Lucrurile se complică dacă greutatea depășește 15 kilograme peste cea inițială, deoarece durerile se intensifică și pot favoriza declanșarea unor afecțiuni mai importante.

Modificarea centrului de greutate. Dilatarea uterului și creșterea în volum a abdomenului duc la modificarea centrului de greutate al unei femei însărcinate. Ce înseamnă acest lucru? Simplu: schimbarea posturii și poziției corpului, care determină dureri la nivelul coloanei vertebrale și un risc crescut de împiedicare ori cădere.

O durere de spate persistentă, însoțită de crampe sau care radiază spre picioare, anus, zona genitală, trebuie analizată și atent evaluată de un medic specialist. Există unele medicamente care ameliorează starea de sănătate, însă nu pot fi administrate după ureche. Fără indicații clare de la doctor, medicamentele cu efect calmant pot fi extrem de dăunătoare bebelușului.

Sursa