mamaplus

Dureri de stomac în sarcină: cum le ameliorezi și când e cazul să mergi la medic

-
//
18.11.2020

Află cauzele durerii de stomac în timpul sarcinii și ce remedii sunt recomandate pentru astfel de afecțiuni. Deși sunt normale, aceste dureri pot cauza un mare disconfort. Din fericire, există diverse soluții care pot ameliora sau elimina în totalitate aceste dureri.

Dacă restul decurge normal pe perioada sarcini, micile dureri sau crampe abdominale sunt simptome normale, astfel încât nu ai niciun motiv de îngrijorare. Copilul din pântecele tale, aflat în plină dezvoltare, pune o mare presiune pe mușchii, încheieturile și venele tale. Acest fenomen te poate face să te simți inconfortabil în timpul sarcinii. În această perioadă ligamentele care mențineau oasele unite încep să se întindă pentru a susține mărirea uterului. Astfel, este posibil să simți mici dureri de o parte și alta a corpului atunci când te miști.

Pe măsură ce fătul se dezvoltă, uterul tinde să se îndrepte spre partea dreaptă astfel încât ligamentele se pot contracta și produce spasme. Din acest motiv durerile pot fi mai accentuate spre partea dreaptă pe măsură ce sarcina avansează.

Ce poți lua când te doare stomacul în sarcină

Având în vedere că pe perioada sarcini nu este indicată administrarea medicamentelor fără recomandarea medicului, o primă încercare de a trata durerea abdominală în timpul sarcinii poate fi un simplu Paracetamol. Dacă durerile persistă, va fi nevoie de un consult medical în persoană, singura metodă sigură de a diagnostica durerea sau de a exclude cauzele semnificative.

Metode complementare prin care poți ameliora durerile în timpul sarcinii

Cum este și în cazul altor afecțiuni, crampele abdominale din timpul sarcinii pot fi ameliorate prin intermediul unor mici schimbări legate de alimentație sau stil de viață. În cazul unor astfel de probleme ar trebui să:

  • iei mese mici, dar frecvente. Atunci când stomacul este gol, acizii stomacali nu au altceva de digerat în afară de proprii pereți, fapt ce poate cauza mici crampe abdominale. Din această cauză, este bine să ai mereu la tine o mică gustare.
  • faci exerciții fizice în mod constant, dar moderat. Efortul fizic efectuat în mod moderat ajută la o mai bună circulație a sângelui și la întreținerea elasticității ligamentelor.
  • adopți o alimentație bogată în fibre. O alimentație nutritivă ce include legume și fructe menține bunăstarea organismului și încurajează metabolismul.
  • bei cât mai multă apă. O hidratare continuă nu este doar cheia frumuseții, ci și a sănătății, în special atunci când trebuie să bei apă cât pentru doi. Dacă apa simplă nu pare suficient de atrăgătoare, poți consuma și ceaiuri sau sucuri făcute din fructe proaspete.
  • mergi la baie de câte ori ai nevoie. Având în vedere că uterul se mărește încontinuu punând presiune pe vezică, nevoia de a merge la baie este din ce în ce mai mare. Așadar, îndeplinirea acestei funcții fizice poate duce la eliminarea presiunii abdominale și implicit la eliminarea disconfortului simțit la nivel abdominal.
  • te odihnești cât de mult poți. La urma urmelor, cel mai bun tonic este somnul. În timp ce dormim, corpul nostru își reîncarcă bateriile, eliminând astfel în mod natural senzațiile de disconfort resimțite anterior.