Când sunt încă în burtica mamei, bebelușii pot sughița. Mama poate diferenția sughițul de altă mișcare făcută de făt prin ritmicitatea mișcărilor. Când bebelușul sughiță, mama resimte o mișcare ritmică, similară unei contracturi musculare care se repetă de multe ori, la intervale regulate.

Medicii nu au reușit să identifice cauzele exacte pentru care fătul sughiță, însă aceștia suspectează că ar putea avea legătură cu procesul de dezvoltare a plămânilor bebelușului. Această teorie nu a fost însă confirmată de specialiști.

Ceea ce știu medicii este că sughițul fătului nu reprezintă niciun pericol pentru sarcină, acesta făcând parte din procesul normal de evoluție a ei.

În general, sughițul fătului este resimțit de mămică în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. De cele mai multe ori, în luna a șasea de sarcină sughițul își face simțită prezența.

Mișcările fătului pot fi însă percepute de viitoarele mămici începând cu cea de-a 16-a săptămână de sarcină. În prima fază, mama va percepe toate mișcările la fel, dar pe măsură ce sarcina evoluează și fătul crește, ea va fi capabilă să deosebească mișcările pe care bebelușul le face atunci când se răsucește în burtică ori atunci când lovește cu pumnii sau cu picioarele.

Unele alimente sau băuturi consumate pot stimula fătul să fie mai energic, determinându-l să facă anumite mișcări mai intens decât de obicei. De pildă, consumul de zahăr ori de alimente/băuturi foarte calde sau, dimpotrivă, foarte reci, poate determina fătul să fie mai energic.

Femeia nu trebuie să se îngrijoreze dacă nu simte că bebelușul din burtică nu sughiță, întrucât nu este obligatoriu ca acest lucru să se petreacă.

Dacă sarcina a trecut deja de cea de-a 37-a săptămâna de evoluție și fătul sughiță zilnic, poate chiar de mai multe ori pe zi, viitoarea mămică ar trebui să contacteze medicul, întrucât e posibil să fie ceva în neregulă. Comprimarea cordonului ombilical poate determina declanșarea sughițului în ultimele săptămâni de sarcină. Și prolapsul de cordon ombilical poate avea aceleași urmări.

Când poate fi sughițul considerat un simptom îngrijorător și de ce?

Dacă sughițul apare după a 37-a săptămână de sarcină și este simțit de mai multe ori pe zi, mămica ar trebui să meargă la un control medical, întrucât poate fi simptomul unui prolaps de cordon ombilical.

Prolapsul de cordon ombilical, la fel ca și compresia cordonului, micșorează sau chiar blochează fluxul sanguin și de oxigen care trebuie să ajungă la făt.

Prolapsul de cordon ombilical poate avea complicații precum:

  • Modificarea ritmului cardiac al fătului;
  • Modificarea tensiunii arteriale a fătului;
  • Acumularea de dioxid de carbon în sângele bebelușului;
  • Daune cerebrale;
  • Decesul fătului.

Cum poți opri sughițul fătului?

Sughițul fătului nu este dureros, iar episodul va înceta în cel mult 15 minute de la debut. Dacă sughițul apare în timpul somnului, mama poate fi deranjată de acest lucru.

Pentru a opri fătul din sughiț, mama poate face următoarele lucruri:

  • Întinderea în pat, pe partea stângă;
  • Folosirea unei perne pentru maternitate, care va lua presiunea pusă pe zona abdominală ori pe coloana vertebrală atunci când stă întinsă în pat.

În general, sughițul fătului nu reprezintă un semnal de alarmă, fiind un simptom perfect normal și complet inofensiv. Există însă și situații mai serioase, în care acest semn poate indica o problemă mai gravă – de aceea, viitoarea mămică trebuie să își monitorizeze cu atenție starea și să comunice foarte bine cu medicul pentru a-i transmite toate informațiile ce ar putea avea o însemnătate. La orice mișcare atipică a fătului, mămica trebuie să fie foarte atentă și să se asigure că discută cu medicul pe această temă.