O studentă la medicină din anul IV susține că medicul dentist îți poate spune dacă ești sau nu însărcinată doar privind în cavitatea bucală. Tânăra a făcut un video informativ pe platforma Tik Tok în care a explicat totul.

„Nu doar senzația de greață reprezintă un simptom sau eroziunea smalțului, ci și o afecțiune pe care o numim gingivită de sarcină și care se întâlnește la 30-50% dintre pacientele însărcinate”, spune tânăra.

Gingivita de sarcină face ca gingiile să devină inflamate, sensibile și roșii și să producă sângerare. Asociația Dentară Americană avertizează că femeile sunt mai predispuse la gingivită pe timpul sarcinii. Gingivita este o infecție a gingiilor care produce umflături și sensibilitate. Mai mult, gingiile pot sângera în timpul periajului dentar sau folosirii aței dentare. Lăsată netratată, gingivita poate slăbi țesutul care susține dinții, iar aceștia pot pica în timp.

Gingivita, un risc în sarcină?

Gingivita de sarcină poate apărea și din cauza schimbărilor hormonale, care pot avea impact chiar și asupra sistemului imunitar. Gingivita de sarcină poate apărea și la persoanele care au o igienă dentară precară.

Totuși, informațiile prezentate de tânăra studentă nu sunt certe, iar asta pentru că multe persoane riscă să dezvolte gingivită în afara sarcinii. Mai mult, gingivita de sarcină poate apărea în al doilea trimestru și se poate accentua dacă nu este tratată. Printre cauzele apariției gingivitei se numără și fumatul, factorii ereditari, o igienă orală necorespunzătoare, medicamentația care poate produce gura uscată.

Bineînțeles, există femei care nu se confruntă cu această problemă în timpul sarcinii, motiv pentru care este greu să-ți dai seama dacă sarcina este prezentă sau nu.