Cistita este o inflamație a vezicii urinare. Această inflamație este produsă de o infecție urinară locală și apare atunci când anumite bacterii de pe piele, zona vaginului și a rectului pătrund în uretră și traversează tractul urinar. Această afecțiune este frecvent întâlnită la femeile active sexual cu vârsta între 20 și 50 de ani.
Multe dintre bacteriile care declanșează cistita pot fi de tipul Escherichia-Coli, dar și Salmonella, Chlamidia etc. În anumite cazuri pot apărea și în rândul fetițelor sau a femeilor care nu sunt active sexual. Pe lângă factorii infecțioși, această inflamație mai poate fi declanșată și de pietre la rinichi și chiar diabetul.
Medicii nu au stabilit deocamdată o legătură între cistită și apariția ei mai frecventă în timpul sarcinii. Totuși, sarcina poate fi un factor determinant atunci când vine vorba de infecția la rinichi. Acest lucru poate fi cauza de creșterea nivelului de progesteron.
Când sarcina avansează, iar uterul începe să crească și să comprime ureterele, fluxul de urină va încetini la nivelul rinichilor. În plus, vezica urinară este predispusă la reflux, o condiție în care o anumită cantitate de urină este transportată înapoi către rinichi.
Aceste modificări vor cauza o încetinere a urinei atunci când traversează tractul urinar. Din acest motiv, bacteriile vor avea mai mult timp la dispoziție să se multiplice și să ajungă la nivelul rinichilor.
Simptomele cistitei:
- dureri la urinare
- dificultăți de eliminare a urinei
- sânge în urină
- urina mai poate avea și culoare închisă, tulbure
- micțiuni frecvente
- dureri lombare
- stare de apatie, lipsa de energie
- dureri în timpul actului sexual
- în cazul cistitei cangrenoase poate apărea și febra
Cum recunoști cistita în sarcină
Este greu de identificat cistita în sarcină, mai ales că în această perioadă vei simți nevoia să mergi des la toaletă. Dacă încep să apară și alte simptome, precum cele descrise mai sus, te poți adresa medicului obstetrician pentru un consult.
Un alt aspect important este faptul că în timpul sarcinii sunt șanse mari să nu te confrunți cu simptomele clasice de infecții la tractul urinar.
Această condiție poartă denumirea de “bacteriurie asimptomatică”, iar atunci când nu este tratată poate cauza probleme, precum nașterea prematură a unui copil cu greutate mică. În cazuri severe, se poate ajunge și la decesul fătului.
Tramentul cistitei variază de la caz la caz. În general, medicul va prescrie antibiotice în funcție de tipul de bacterii depistate la analize. Apoi, se vor mai prescrie medicamente pentru controlul durerii și se va recomanda evitarea produselor chimice de uz igienic care pot produce iritații.
Cum se previne cistita
Medicii recomadă consumul de multe lichide și urinarea frecventă. Nu face un obicei de a te ține mult, înainte de a merge la toaletă. Urinează atunci când simți nevoia. Menține igiena în zona intimă și evită utilizarea produselor de igienă intimă (deodorante, spray-uri) deoarece pot produce iritații.