mamaplus

Cele mai frecvente cauze ale sângerării în timpul sarcinii. Recomandări pentru gravide

-
//
09.06.2020

Sângerările vaginale în sarcină (1-3 picături mici) sunt destul de comune în primele luni ale sarcinii (circa 15-25% dintre gravide sângerează ușor în primul trimestru de sarcină). Sângerarea poate să apară în primele 1-2 săptămâni după fertilizare. Majoritatea femeilor au apoi o sarcină fără evenimente neplăcute și nasc copii sănătoși.

Sângerea abundentă în sarcină (care necesită un absorbant) poate înseamna o complicație de sarcină sau alte probleme de sănătate.

Ce probleme de sănătate pot cauza sângerări vaginale în primul trimestru de sarcină?

Schimbările hormonale firești care decurg din sarcină pot cauza modificări ale colului uterin. Acesta devine mult mai moale și este mai predispus la sângerări. Mai mult, poate apărea un polip cervical, de unde poate apărea sângerarea la începutul sarcinii. În ambele cazuri, sângerarea ușoară debutează, după un control ginecologic sau după sex.

O altă posibilitate pentru sângerarea vaginală în sarcină este dată de infecțiile vaginale. În acest caz sângerarea poate fi însoțită de eliberarea unor alte fluide vaginale. Vorbește cu ginecologul pentru a-ți recomanda un tratament care să nu afecteze evoluția sarcinii.

Doar atunci când sângerările vaginale sunt însoțite și de alte simptome, există motive să te îngrijorezi și să mergi urgent la doctor. Mai jos sunt alte simptome care asociate cu sângerarea vaginală pot însemna probleme grave cu sarcina:

  • Dureri abdominale, crampe mai dureroase decât cele menstruale și dureri de spate (avort) – 15-20% din sarcini rezultă în avort iar acesta apare în primele 12 săptămâni;
  • Sângerare moderată și dureri abdominale (sarcină ectopică).

Ce probleme cauzează sângerări vaginale după primul trimestru de sarcină?

Sângerarea vaginală în sarcină ce apare după primul trimestru poate însemna inflamarea colului uterin, o excrescență tot la nivelul acestuia sau probleme de sarcină precum cele de mai jos:

  • Detașarea placentei de pereții uterini – apare la 1% din sarcini mai ales în ultimele 12 săptămâni de sarcină. Se manifestă prin sângerări abundente și dureri abdominale. Femeile care au mai avut copii, cele peste 35 ani sau persoanele cu hipertensiune arterială sau traume la nivelul stomacului sunt cele mai predispuse la această problemă de sănătate din timpul sarcinii.
  • Placenta Praevia – apare atunci când placenta acoperă colul uterin; afectează circa 1 din 200 sarcini și se manifestă prin sângerări vaginale abundente fără durere. Are un risc mai mare de apariție în cazul femeilor care mai au copii, a celor care au apelat la cezariană sau au avut operații ale uterului și a gravidelor cu gemeni sau tripleți.
  • Naștere prematură – sângerările vaginale abundente pot fi și semnul unei nașteri premature. Acest tip de sângerare însoțită de mucus apare cu câteva săptămâni înainte de data nașterii normale. Alte simptome ale nașterii premature includ senzația de presiunea în partea inferioară a abdomenului, durere în jumătatea inferioară a spatelui, dureri de stomac cu sau fără diaree, contracții.

Când ar trebui să mergi la doctor?

Orice sângerare mai abundentă de 1-2 picături reprezintă motiv de îngrijorare. Așadar, dacă observați sângerări abundente, mergeți urgent la doctor pentru a realiza un consult, pentru a analiza nivelul hormonilor și pentru a vă face teste de sânge. În unele cazuri, este posibil să rămâneți în spital pentru alte investigații sau pentru ca doctorul să observe cum evoluează sarcina.

Sângerarea vaginală în sarcină este normală atâta timp cât nu trece de 1-3 picături și apare în primele săptămâni. Dacă sângerarea devine abundentă este recomandat să mergi urgent la doctor.