Din start ar trebui să subliniem că nu există două sarcini identice, prin urmare ceea ce simți cu un copil s-ar putea să nu se repete și cu cel de-al doilea. Nu există nici reguli și nici standarde de măsură. Singura modalitate precisă pentru a determina modul în care stă bebelușul este o ecografie.

Perceperea momentului în care copilul se întoarce cu capul în jos se poate dovedi de mare importanță deoarece înseamnă că acesta este pregătit să vină pe lume (odată aflat în această poziție, sunt șanse ca travaliul să fie mai ușor și posibil mai rapid deoarece copilul se va potrivi perfect în curbura pelvisului).

Iată și motivele pentru care este bine să știi când are loc răsucirea copilului:

  • Există mai multă presiune aplicată în punctul cel mai îngust al cervixului, ceea ce îl va mari și va produce hormonii necesari în travaliu;
  • Când bebelușul se mișcă prin pelvis la un anumit unghi și cu capul în jos este mai ușor să fie expulzat;
  • Când bebelușul ajunge la fundul pelvisului își va roti în mod natural puțin capul, ceea ce înseamnă că această porțiune se află în cea mai largă parte din pelvisul tău. În această poziție capul său se va strecura sub osul tău pubian.

Există în acest sens câteva semne care te pot ajuta să localizezi unde se află capul copilului. Dar de obicei, evident în funcție de corpul tău și de copil, aceste lucru se întâmplă în intervalul cuprins între 28 și 32 săptămâni de sarcină, dar se poate să survină și la 36 săptămâni sau chiar la câteva minute apropiere de debutul travaliului. Nu trebuie să uităm de faptul că există și situații în care bebelușii nu se întorc deloc cu capul în jos.

În ceea ce privește modul în care simt mămicile momentul în care bebelușul se întoarce, multe femei o aseamănă cu o senzație de săritură, însoțită de durere; majoritatea au putut deosebi însă răsucirea copilului de mișcările sale obișnuite.

Cum îți dai seama că bebelușul s-a întors cu capul în jos

Dacă apeși ușor aproape de osul pubian și simți ceva rotund și tare, acela este capul bebelușului. De asemenea, încearcă să îl manevrezi iar dacă apar doar câteva mișcări în uter copilul se află cu capul în jos. Însă dacă simți ceva rotund și moale este vorba de obicei de posteriorul bebelușului.

Dacă simți sughițurile bebelușului în porțiunea inferioară a abdomenului, înseamnă că are capul poziționat în jos.

Atunci când resimți o fluturare în porțiunea inferioară a abdomenului și lovituri ale bebelușului în porțiunea superioară sunt șanse mari că bebelușul să se fi întors cu capul în jos. Acea senzație de fluturare este creată de degetele și mâinile sale în timp ce loviturile sunt picioarele și genunchii copilului.

Dacă nu simți o durere abdominală puternică aproape de coaste sau sub ele, înseamnă că bebelușul este întors cu capul în jos

O ultimă variantă de a verifica cum se află poziționat copilul în uter este ca partenerul să îi asculte bătăile inimii.

Ce poți face că să îți ajuți bebelușul să se întoarcă cu capul în jos:

  • Nu efectua sau evită să efectuezi genuflexiuni.
  • Încearcă acest exercițiu: cât timp te afli în poziție verticala mișcă-ți ușor soldurile. Acest gest va determina aproape întotdeauna bebelușul să se întoarcă cu capul în jos.
  • Încearcă să mergi pe mâini și genunchi cât de mult posibil (nu doar câteva minute, ci cel puțin 30 de minute). Este un exercițiu util; apelează la niste muzică pentru o senzație sporită de relaxare.
  • Indiferent ce faci, nu îți ridica picioarele în timp ce stai întinsă pe spate. Acest gest poate încuraja copilul să ajungă în poziție posterioară.
  • Înoată cu burta în jos, dacă mergi la piscina, dar evită stilul de înot broască. Picioarele trebuie menținute drepte.
  • Chiar dacă pare inconfortabil, încearcă să dormi pe abdomen și folosește-te de perne pentru sprijin (dacă ai aprobarea medicului).
  • Există și alte tipuri de exerciții utile pentru a ajuta copilul să se întoarcă, dar cel mai bine este să verifici dacă sunt potrivite pentru tine alături de medicul specialist în obstetrică-ginecologie sau de moașă.

În final, este bine să reții faptul că bebelușii se mișcă și se răsucesc extrem de mult, inclusiv pe timpul travaliului. Prin urmare, sunt șanse mari că indiferent de poziția în care se afla la momentul prezent să nu mai fie aceeași în decurs de câteva ore. Nu există însă niciun motiv să îți faci griji dacă bebelușul se află în prezentație pelviană sau nu are capul în jos în partea de final a sarcinii deoarece majoritatea bebelușilor aflați în această prezentație se răsucesc chiar înainte de etapa expulziei din travaliu.