mamaplus

Ce investigație medicală ar trebui să facă gravidele cu regularitate pentru a evita o afecțiune fatală

-
//
17.05.2022

Femeile însărcinate au fost avertizate să-și țină sub control nivelul tensiunii arteriale pentru a evita complicațiile mai târziu în viață. Cele care suferă de hipertensiune arterială în timp ce sunt însărcinate au un risc crescut cu 63% de a dezvolta boli de inimă pe măsură ce îmbătrânesc, au descoperit experții. Dacă tensiunea arterială este prea mare, atunci vasele de sânge, inima și alte organe sunt supuse unei tensiuni, crescând riscul unui atac de cord. Uneori poate fi grav în sarcină și dacă femeia are deja un istoric al afecțiunii, atunci trebuie îndrumată către un specialist.

Scriind în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, cercetătorii au descoperit că hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul de tip 2 sau excesul de greutate sau obezitatea după sarcină reprezintă cea mai mare parte a riscului crescut între complicații și evenimentele viitoare legate de inimă.

Preeclampsia - pericolul pentru mamă și făt

Medicii au analizat datele a peste 60.000 de femei însărcinate care au avut preeclampsie sau hipertensiune gestațională, care sunt ambele diagnosticate la aproximativ 20 de săptămâni după sarcină. Preeclampsia este marcată de o creștere bruscă a tensiunii arteriale și poate fi periculoasă atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Hipertensiunea gestațională este de obicei indicată de o creștere a tensiunii arteriale, care ar putea fi mai constantă și nu la fel de bruscă ca cele cu preeclampsie. În comparație cu femeile care au avut tensiune arterială normală în timpul sarcinii, femeile cu hipertensiune arterială au avut o creștere cu 41% a bolilor de inimă. Erau, de asemenea, mai probabil să aibă un accident vascular cerebral la 30 de ani de la prima sarcină. Femeile cu preeclampsie au avut mai multe șanse de a avea un atac de cord imediat după 10 ani de la prima naștere.

Aproximativ 10% dintre femeile din studiu au dezvoltat hipertensiune arterială în timpul primei lor nașteri. Dintre acestea, 6,4 la sută au avut preeclampsie și trei la sută au avut hipertensiune gestațională.

Obezitatea înainte de sarcină, un alt factor de risc

Experții au descoperit, de asemenea, că femeile care erau obeze înainte de sarcină aveau de trei ori mai multe șanse de a prezenta tulburări de sarcină hipertensivă. Cele cu antecedente familiale de boli cardiace erau, de asemenea, mai expuse riscului.

Autoarea studiului Jennifer J. Stuart a spus că femeile cu antecedente de hipertensiune gestațională sau preeclampsie ar trebui să fie informate că au un risc crescut de boli cardiovasculare. Ea a adăugat că femeile nu au primit îndrumări cu privire la ce să facă între anii de naștere a unei sarcini hipertensive și debutul bolilor cardiovasculare. Pentru a reduce riscul de boli de inimă la femei, medicii au spus că screening-ul și monitorizarea timpurie ar trebui efectuate în patru domenii. Acestea sunt:

  • Controale hipertensiunii arteriale
  • Testarea colesterolului
  • Nivelurile de glucoză
  • Verificări ale indicelui de masă corporală (IMC).

Acestea, spun experții, potrivit The Sun, ar putea oferi planuri de tratament personalizate pentru femei și ar putea chiar ajuta la întârzierea sau prevenirea viitoarelor evenimente cardiovasculare.