Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a te pregăti de nașterea unui copil sănătos. Unul dintre cele mai importante este să mănânci sănătos pentru a căștiga greutatea necesara pentru a susține o noua viață.

mamaplus

În timpul primei vizite medicale, doctorul tău îți vă spune câte kg poți să câștigi de-a lungul celor nouă luni de sarcină. Majoritatea femeilor sănătoase acumulează între 11,5 și 16 kg, dar acest lucru depinde și de tine: dacă ești supra sau subponderală. Previzionează-ți un câștig ușor și constant al greutății și nu uita că fiecare femeie este diferită, deci și numărul de kilograme acumulate variază.

În primul trimestru vei lua în jur de 500-700 g/lună, în al doilea trimestru – aproximativ 200-400 g/săptămână, iar în cel de-al treilea trimestru te vei îngrașa cu 500 g/săptămână. Acestea fiind zise, până la data când trebuie să naști, o să crezi că te-ai îngrășat enorm, mai ales că bebelușul tău vă cântari în jur de 3300 g. Greutatea totala câștigată se împarte (aproape egal) între copil (inclusiv placenta, lichidul amniotic) și corpul tău (volum mărit de sânge, uter mărit, sâni mai mari). În mod normal, există și un stoc de grăsime maternală, care este esențială pentru susținerea vieții intrauterine și, ulterior, pentru alăptare.

La ieșirea din spital, te vei întoarce acasă cu minim 7 kg mai puțin decât la internare. Restul kilogramelor acumulate le vei elimina ușor în perioada următoare (sănătos ar fi într-un interval de 1 an), datorită efortului pe care îl efectuează corpul de a produce lapte în cantitate suficientă pentru micuț și al îndatoririlor la care trebuie să răspunzi prompt, zi și noapte, oră de oră.

Este important să urmezi recomandările medicului, pentru că dacă acumulezi prea multe sau prea puține kg pot apărea complicații. De asemenea, nu uita că pe perioada sarcinii, trebuie să primeze calitatea alimentelor și nu cantitatea.

Sursa