mamaplus

Cât de normale sunt stările de rău și greață în sarcină și cât pot să dureze? Răspunsul medicului obstetrician-ginecolog

-
//
27.11.2020

Potrivit medicilor specialiști, grețurile de dimineață sunt una dintre cele mai frecvente simptome ce afectează aproximativ 50 până la 90% din femeile gravide. Aceste stări de rău, de obicei, debutează între 4 - 9 săptămâni de sarcină, cu simptomatologie maximă între 7 și 12 săptămâni. Există remedii împotriva acestor simptome atât de neplăcute, dar este foarte important ca medicul să fie implicat în orice decizie luată de viitoarele mămici.

Dr. Vasilika Gero, medic primar obstetrică-ginecologie, explică din ce cauze apar stările de rău și greață în timpul sarcinii, când se manifestă și cum pot fi ameliorate. 

Medicul spune că în majoritatea cazurilor, grețurile dispar între 12 și 16 săptămâni. Însă, unele gravide se pot confrunta cu această afecțiune până la 20 de săptămâni sau chiar până la naștere.

„Principalul vinovat pentru grețurile de dimineață este hormonul de sarcină, care crește foarte rapid în primul trimestru. Cea mai severă formă este cunoscută drept Hiperemesis gravidarum, care se caracterizează prin greață și vărsături constante ce determină scăderea în greutate și deshidratare.

Studiile arată că greața și vărsăturile de dimineață nu afectează în mod normal fătul. Ele sugerează că femeile cu greață în sarcină suferă mai puțin pierderi de sarcini și bebelușii au un IQ mai ridicat. 

Modificarea dietei și stilul de viață pot ajuta la ameliorarea stărilor de rău pe parcursul sarcinii. Mese mici și frecvente, fluidele reci, adăugarea de proteine și carbohidrați pot reduce severitatea și frecvența simptomelor. 

Dacă grețurile și vărsăturile vă afectează calitatea vieții, atunci trebuie să vă adresați medicului curant”, atenționează dr. Vasilika Gero.

Tratament medicamentos:

Se recomandă combinația succinatului de doxilamină cu piridoxină, care s-a dovedit a fi destul de eficientă în tratamentul grețurilor și vărsăturilor în sarcină.

Tratamente alternative:

  • Ghimbirul;
  • Menta;
  • Navatacul;
  • Acupunctura;
  • Presopunctura.

Uneori, din cauza grețurilor femeile însărcinate sunt nevoite să-și schimbe regimul alimentar destul de drastic sau să reducă semnificativ cantitatea de mâncare. Astfel, este binevenit orice consult al medicului ginecolog, care poate recomanda anumite suplimente ce vin să compenseze pierderea nutrienților atât de necesari pentru mamă și bebeluș.