O anumită intensificare a eliminărilor vaginale în timpul sarcinii este ceva normal: însă, eliminările foarte vâscoase de culoarea laptelui nu ar trebui să dea mari bătăi de cap gravidei. Cu toate acestea, apariția eliminărilor de culoare albă, care amintește la aspect de brânză, sau mâncărime și usturime în zona vaginala pot fi simptomele apariției candidozei.
Cum evoluează infectarea cu candidoză?
Infecțiile vaginale în timpul sarcinii sunt un fenomen destul de frecvent. Candidoza este provocată de o ciupercă microscopică - candida albicans. Aceste organisme se găsesc în tractul intestinal atât la femei cât și la bărbați. Circa la o treime dintre femei, ele se regăsesc și în vagin. Problema apare doar atunci când numărul acestora prevalează microorganismelor concurente. În timpul sarcinii, în vaginul femeii se află o mare cantitate de polizaharide, așa numitul glicogen, care contribuie la dezvoltarea ciupercii. Respectiv, în timpul sarcinii crește semnificativ probabilitatea apariției candidozei. Factorii de risc sunt administrarea antibioticelor, de asemenea, relațiile sexuale cu o persoană deja infectată.
Ce se poate întreprinde pentru tratarea candidozei în timpul sarcinii?
Dacă bănuiți că aveți candidoză, comunicați-i medicului despre aceasta. El vă poate prescrie supozitoare și creme speciale, care pot fi administrate în timpul sarcinii. Candidoza poate fi tratată complet timp de o săptămână. Nu recurgeți la autotratament cu ajutorul preparatelor medicamentoase eliberate din farmacii fără recentă și mai ales, fără a vă consulta cu medicul. În timpul sarcinii, nu recurgeți la preparatele orale împotriva candidozei.
În cazul în care candidoza a apărut în primele trei luni de sarcină, probabil, medicul nu vă va prescrie niciun tratament. Noi, de asemenea, recomandăm:
- Aplicați pe exteriorul zonei inflamate un șervețel îmbibat cu infuzie de hamamelis sau ulei de arbore de ceai dizolvat.
- Introduceți în alimentația zilnică iaurt ”viu”, care contribuie la restabilirea echilibrului bacterian în vagin. Uneori, aplicarea locală a iaurtului este benefică – prelucrați cu iaurt zona afectată.
- Purtați lenjerie din bumbac, evitați hainele mulate, cum ar fi de exemplu, blugii.
- Nu stați pentru mult timp în cada cu apă fierbinte, nu faceți băi cu spume aromatizate. Acestea creează un mediu perfect pentru înmulțirea bacteriilor.
Poate oare candidoza să afecteze copilul?
Nu. Candidoza nu poate afecta procesul de dezvoltare al copilului dumneavoastră. În cazul în care candidoza nu a fost tratată până la naștere, există o mică probabilitate că bebelușul va fi infectat când va înainta prin canalul de naștere. Candidoza la nou-născut se manifestă prin existența petelor albe în guriță. Acest lucru poate crea probleme în timpul alăptării copilului la sân. În acest caz, atât dumneavoastră cât și micuțul, ați putea avea nevoie de tratament. Candidoza nu este periculoasă, totuși, tratarea acestea ar putea necesita ceva timp.
Candidoza, ca și multe alte simptome, poate apărea și dispărea în timpul sarcinii. Afecțiunea în sine este un lucru foarte neplăcut, însă, rețineți, candidoza nu vă poate afecta nici pe dumneavoastră și nici pe bebelușul dumneavoastră.