Hormonul HCG, caracteristic sarcinii, este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este denumit și hormonul sarcinii deoarece este produs de către celulele ce formează placenta și rezistă înorganism între 8 și 12 săptămâni de gestație. Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 35 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este ai mică de 5 mlU/ml.

Un test de sânge efectuat în a zecea zi de la concepție ar putea să-ți arate un rezultat real, la fel cum un test de urină efectuat în a 14 zi de la concepție îți poate spune adevărul despre starea ta. Important de menționat este faptul că acest hormon își dublează valoarea cu fiecare zi ce trece. Așa că dacă ai răbdare, după 3-4 zile de la data la care ar fi trebuit să-ți vină ciclul, vei primi o confirmare cât se poate de reală. Dar pentru a scăpa de orice îndoială, un test de sânge repetat o dată la 2 zile îți va confirma și cele mai fine bănuieli.

Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb testul de urină este unul cantitativ care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină.

Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină, așa cum se cere și la analizele uzuale. Se pare că pe timpul nopții, hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant.

Cât de repede poți face testul de sarcină?

Sunt producători care promit că testele lor pot depista sarcina cu 6 zile de întârziere a menstruației. Înainte de această perioadă este imposibil de detectat. Se poate întâmpla ca testul să detecteze o sarcină chimică, care este de fapt un avort spontan, dar organismul a început să detecteze hormonii. Pentru ca rezultatul să fie concludent așteaptă cel puțin o săptămână după ce ți-a întârizat menstruația.

Ce se întâmplă dacă faci testul prea devreme?

Știm că nu mai ai răbdare și vrei să faci testul cât mai repede. În cazul în care totuși nu vrei să mai aștepți, alege un test care are o viteză de răspuns rapidă.

Un test negativ după unul pozitiv

Frica pierderii sarcinii le face pe multe femei să repete testul de sarcină, chiar dacă au avut unul pozitiv, doar pentru a se reasigura că totul este în regulă. Dacă cel de-al doilea are rezultat negativ este bine să mergeți la medicul ginecolog pentru analize suplimentare.