mamaplus

Ar trebui să-ți faci griji dacă în timpul sarcinii dispare brusc durerea de sâni?

-
//
28.09.2021

Senzația de sâni tari și dureroși pe care o simte o gravidă este identică cu cea pe care o au toate femeile la începutul menstruației. Dacă acest simptom dispare brusc în timpul sarcinii, mai ales în primele săptămâni, s-ar putea să-ți pui unele semne de întrebare sau chiar să devii panicată. Haideți să aflăm mai multe detalii la acest subiect.

Unul din primele simptome ale instalării sarcinii sunt sânii dureroși. Aceste senzații rămân valabile pe tot parcursul sarcinii pentru majoritatea femeilor. Totuși există cazuri când simptomul dispare la o lună de la concepere. Mai mult, dacă la unele femei sânii devin mai voluminoși, în cazuri foarte rare mărimea sânilor rămâne neschimbată. Aceste lucruri sunt absolut normale, pentru că fiecare organism este diferit și reacționează în mod aparte la apariția embrionului în uterul mamei.

În majoritatea cazurilor, durerea de sâni este mai accentuată până în săptămâna 12 de sarcină, iar apoi se ameliorează treptat. La femeile gravide care se află în ultimul trimestru de sarcină, dispariția durerilor accentuate ale sânilor semnalizează faptul că travaliul se va declanșa foarte curând. Organismul mamei este gata să-și alăpteze bebelușul. În primele zile după naștere, senzația de durere a sânilor poate reveni, însă nu va dura mult, pentru că alăptarea o va ameliora.

Ce se întâmplă dacă durerea de sâni dispare brusc în primele săptămâni de sarcină?

Chiar dacă simptomele timpurii ale sarcinii diferă de la o femeie la alta, în unele cazuri dispariția durerii de sâni în primele săptămâni de sarcină este un semnal de alarmă și necesită intervenția unui specialist. Ce ar însemna asta:

  • Nivel scăzut de progesteron – hormon responsabil de păstrarea sarcinii și dezvoltarea normală a acesteia. De asemenea, progesteronul contribuie la dezvoltarea glandelor galactofore de la nivelul sânilor în timpului sarcinii. Problema poate fi identificată prin intermediul unui test de sânge. Medicul va prescrie ulterior tratamentul necesar.
  • Sarcina oprită în evoluție. În acest caz, sânii devin moi și revin la forma inițială.
  • Moartea fătului. Este însoțită de o scădere bruscă a dimensiunii sânilor.

Cu toate acestea, dacă te confrunți și tu cu această problemă, nu ar trebui să intri în panică. Situațiile descries mai sus se întâlnesc destul de rar, iar o consultație la medicul ginecolog ar fi cea mai bună recomandare. Gândirea pozitivă este cel mai bun remediu, mai ales în primele săptămâni de sarcină.