mamaplus

Animale de companie în sarcină. La ce riscuri se expune viitoarea mămică

-
//
30.11.2020

În ziua de azi, sunt foarte multe cupluri care dețin cel puțin un animal de companie, fie el cățel, pisică, broască țestoasă sau papagal. Dacă ești o iubitoare de animale și te hotărăști să rămâi însărcinată, trebuie să iei câteva măsuri de precauție în ceea ce privește sănătatea ta și a viitorului bebeluș.

Unele femei însărcinate deținătoare de animale de casă, în momentul în care au aflat că vor avea un copil, chiar renunță la micile necuvântătoare. Această acțiune nu reprezintă neapărat o rezolvare a problemei. Pentru a-ți veni în ajutor, am alcătuit o listă a tipurilor de animale de casă care pot reprezenta chiar și cel mai mic pericol pentru tine și copilul tău și îți vom recomanda câteva sfaturi care vă vor ajuta să locuiți împreună în continuare.

Ce se întâmplă dacă ai un câine ca animal de companie

În general, câinii nu prezintă niciun risc asupra sănătății nici pentru femeile însărcinate, nici pentru viitorii bebeluși. Pe perioada sarcinii, principala grijă ar fi legată de faptul că, dacă ai un câine de talie mare, acesta ar putea să sară pe burtica ta atunci când stai întinsă în pat sau așezată pe un scaun.

Trebuie menționat de la bun început că un câine ar face acest lucru numai din dorința de a se juca cu tine și de a-ți demonstra afecțiunea lui. În astfel de cazuri, cel mai bine ar fi să-l dresezi să nu mai sară asupra ta.

O altă preocupare apare abia după ce se naște copilul. În general, cei mici nu pricep pericolul la care se expun și, din dorința lor de a explora mediul înconjurător ar putea, spre exemplu, să tragă câinele de coadă sau să se furișeze pe la spatele lui și să-l sperie. Din nefericire, explorarea inocentă a copilului poate provoca un răspuns involuntar din partea câinelui. De aceea, identifică din timp obiceiurile câinelui care pot cauza probleme și încearcă să-l dresezi în acest sens.

Foarte mulți părinți decid să-și ia un câine cu puțin timp înainte sau după nașterea copilului, pentru a-i crește împreună. Din păcate, bebelușul poate inhala părul câinelui, ceea ce nu este tocmai bine deoarece ar putea face un ghem pe plămâni. De aceea, toată casa trebuie aspirată foarte des, bine aerisită, iar câinelui nu trebuie să i se permită să doarmă în aceeași cameră cu copilul.

Încă dinainte de naștere, ar fi bine să-ți dresezi cățelul în ideea în care deja s-ar afla un copil în casă. Folosește o păpușă pe care să o înfeși sau să o legeni, de față cu câinele. Observă-i reacțiile acestuia pentru a afla ce comportament va avea față de bebelușul ce va veni. Chiar dacă nu-ți vine să crezi, cățelul ar putea deveni gelos, motiv pentru care, ori de câte ori poți, acordă-i și lui puțină atenție și nu uita să te mai joci cu el din când în când. Nu-ți lăsa niciodată bebelușul singur cu câinele și de fiecare dată când animalul se află în preajma voastră, supraveghează-l.

Mămica și pisica

Principala preocupare legată de pisici este transmiterea unei infecții numită toxoplasmoză. Această infecție se poate trasmite prin contactul direct sau indirect cu fecalele felinelor.

Dacă o femeie este imunizată împotriva toxoplasmozei înainte de sarcină, viitorul bebeluș este în siguranță. Conform specialiștilor, dacă gravida se infectează cu acest parazit, între a 10-a și a 24-a săptămână de sarcină, riscul ca fătul să sufere de pe urma infecției este de aproximativ 5-6%. Efectele asupra copilului se pot traduce prin naștere prematură, greutate mică la naștere, febră, icter, defecte ale retinei, retard mental sau calcificare a creierului.

Dacă boala este contractată de către mamă în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, fătul este expus unui risc mai mare de infectare, însă efectele sunt mult diminuate, de vreme ce majoritatea organelor sunt deja dezvoltate. În cazul în care femeia gravidă nu și-a făcut vaccinul împotriva toxoplasmozei înainte de sarcină, iar boala este depistată în timpul celor nouă luni de zile, se poate efectua un test de graviditate pentru toxoplasmă care determină perioada în care viitoarea mamă a contractat parazitul. Dacă este depistată, infecția poate fi tratată fără să existe riscul apariției malformațiilor congenitale la făt.

Pentru evitarea oricăror probleme, în cazul în care deții o pisică, ar fi bine să eviți pe cât posibil contactul cu aceasta, în special cu fecalele ei. De aceea, lasă pe altcineva să-i schimbe cutia cu nisip, iar la grădinărit folosește întotdeauna mănuși, mai ales dacă știi că pisica ta își face nevoile în curtea casei. După naștere, nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat în compania pisicii.

Reptilele și amfibienii ca animale de companie

Nu știm câte dintre viitoarele mămici au ca animale de companie o șopârlă, o iguana, o broască țestoasă sau un șarpe de casă, însă este important de menționat că aceste vietăți sunt destul de periculoase pentru sarcină, contactul cu fecalele acestor animale, direct sau indirect, putând duce la infectarea cu salmonelă. De asemenea, copiii sub cinci ani sunt și ei expuși riscului contractării acestei bacterii deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat până la această vârstă. Din păcate, cea mai bună metodă de precauție în astfel de cazuri este renunțarea la aceste vietăți sau mutarea lor în afara casei.

Dacă decizi să conviețuiești cu o broască țestoasă sau o iguana, întotdeauna spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun după ce pui mânca pe ea sau manevrezi cușca în care trăiește. Nu lăsa reptilele sau amfibienii să umble prin bucătărie, în apropierea mesei sau a altei suprafețe de gătit. Nu folosi chiuveta de la bucătărie pentru a spăla aceste animale de companie sau pentru a curăța cușca. De asemenea, dacă vrei să le speli în baie, după orice igienizare, dezinfectează totul. Nu-ți lăsa copilul să se joace cu reptile sau amfibieni, chiar dacă aceste animale se află în cușcă.

Ești însărcinată și vrei să-ți iei un papagal?

Indiferent ce pasăre ai avea acasă, dacă este sănătoasă, lucru confirmat de veterinar, nu ar trebui să existe niciun pericol pentru tine sau pentru bebeluș. Uneori însă păsările pot fi purtătoare de campylobacter, salmonela, chlamidioza sau unele infecții protozoare care pot fi contagioase pentru om. Unele păsări, precum papagalii cacadu, poartă sub pene foarte multe particule de praf. În astfel de situații, un filtru pentru purificarea aerului este absolut necesar, dacă te gândești să faci un copil sau ești deja însărcinată. În timpul primului control ginecologic, ar fi bine să-ți informezi medicul asupra faptului că ai ca animal de companie o pasăre. Întotdeauna, după ce pui mâna pe pasăre sau pe cușca acesteia, spală-te bine cu apă caldă și săpun. Roagă pe altcineva din familia ta să curețe cușca papagalului, deoarece contactul cu materiile fecale poate fi periculos pentru o femeie însărcinată. După nașterea copilului, nu lăsa pasărea să se apropie de obiectele bebelușului.

În cazul în care locuiești la curte și în jurul tău sunt multe animale, nu trebuie să-ți muți domiciliul pentru că ești însărcinată. Tot ce trebuie să faci este să stai cât mai departe de zonele în care acestea trăiesc. Nu participa la hrănirea lor, iar dacă totuși o faci, de fiecare dată spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun. Consumă doar lapte pasteurizat și apă îmbuteliată. Ca să poți bea liniștită apă de la fântână, asigură-te că aceasta este filtrată.

Dacă ai acasă un hamster, un porcușor de Guineea sau orice altă specie de rozatoare, ar fi bine să eviți pe cât posibil contactul cu ele pe timpul sarcinii și să-ți întrebi medicul asupra posibilităților de imunizare împotriva virusurilor ce pot fi transmise de aceste animale.

Animalele de la ferme pot transmite listeria, campylobacter, salmonela sau cryptosporidium, toate acestea având efecte negative asupra sarcinii și a bebelușului. Orice alimente crude de origine animală, precum carnea, laptele și produsele lactate, ouăle, fructele de mare și anumite fructe și legume pot găzdui bacteria salmonela.