Despre hCG știe fiecare femeie care-și planifică o sarcină: anume acest hormon determină apariția celei de a doua linii pe testul de sarcină, care semnalizează despre faptul că femeia este gravidă. Deja din ziua a patra de la concepere, acest hormon începe să fie secretat activ în sângele femeii și atinge nivelul maxim la termenul de 8-9 săptămâni de sarcină. După acest termen, nivelul hCG în sânge scade puțin și se menține în continuare tot așa.
De ce gravida trebuie să dea analiza hCG?
Analiza hCG - Gonadotropina corionica umana exclude sau confirmă mai multe afecțiuni periculoase.
În primul trimestru de sarcină, nivelul hCG în sângele femeii gravide este un indicator al faptului că ovarele produc, în nivel normal, asemenea hormoni importanți cum ar fi progesteron, estriol și estradiol. Respectiv, abaterile depistate precoce va ajuta la prevenirea unui eventual avort spontan. În al doilea trimestru de sarcină, în baza rezultatelor analizei hCG pot fi depistate patologii de dezvoltare ale fătului.
Care sunt cauzele abaterii de la normă a nivelului hCG?
Dacă vorbim despre o sarcină multiplă, nivelul hCG este crescut de două ori dacă mama așteaptă gemeni, și de trei ori în cazul tripleților. Nivelul scăzut al hCG poate semnaliza despre pericolul unui avort spontan sau o sarcină extrauterină – aceste stări sunt foarte periculoase și necesită asistență medicală urgentă. Însă, pentru diagnosticarea acestor abateri este necesar de a urmări nivelul hCG în dinamică: în cazul unei sarcini normale, indicele crește de două ori timp de 24 de ore. De asemenea, nivelul crescut al hCG pentru un termen concret de sarcină, poate fi un indicator al unor astfel de anomalii cum ar fi tumori maligne ale placentei, glandelor mamare, cancerul ovarian, pulmonar, sarcina molară (abateri ireversibile de dezvoltare a embrionului).
Ce diagnoze poate confirma analiza hCG?
Niciun fel. Analiza sângelui pentru hCG permite doar depistarea abaterilor în cazul gravidei sau embrionului, însă, pentru stabilirea unei diagnoze concrete nu sunt suficiente doar rezultatele acestui test. Sunt necesare examinări medicale suplimentare, de exemplu, ultrasonografia. De regulă, medicii asta și prescriu în cazul în care se depistează o abatere de la normă a nivelului hCG.
În ce cazuri rezultatele testului hCG pot fi incorecte?
Din păcate, de multe ori, testul la hCG nu este sigur și necesită să fie repetat. Rezultatul poate fi incorect dacă a fost stabilit greșit termenul sarcinii, în cazul gravidelor mult prea tinere sau, dimpotrivă, în vârstă. De asemenea, incorectitudinea testului poate fi cauzată de normele inadecvate ale masei corporale (fie sub normă, fie supra normă), dacă femeia suferă de diabet zaharat.