mamaplus

Alarmant: în pandemie a crescut cu 30% numărul malformațiilor nou-născuților

-
//
04.08.2021

Fenomen îngrijorător, descoperit de medici! În timpul pandemiei, numărul bebelușilor născuți cu malformații deosebit de grave a crescut semnificativ. Potrivit datelor înregistrate până în prezent, în ultimul an, s-au născut cu 30% mai mulți bebeluși care suferau de malformații foarte grave, care au dus la decesul acestora.

Din studiile făcute de medicii s-a ajuns la concluzia că este posibil ca aceste malformații să fi fost cauzate de infectarea mamelor cu SARS-COV 2, organul cel mai grav afectat fiind inima.

„Şi atunci ne-am gândit făcând un studiu retrospectiv că una dintre cauzele pentru care s-au înmulțit malformațiile congenitale, mai ales cele cardiace, ar putea fi o infecție cu SARS COV 2 la mame, în timpul sarcinii. Mama poate să nu fie conştientă că are boala, adică poate să fie o formă complet asimptomatică şi nu-şi face analize pentru că nu este necesar. Dar copilul riscă să rămână cu urmări la nivelul organismului pe viitor”, spune medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu. 

Specialiștii mai afirmă că infecția cu virusul SARS COV 2 ar putea fi periculoasă pe tot timpul sarcinii, dar are efecte devastatoare mai ales în primele luni, atunci când se formează organele copilului. Inclusiv virozele, care sunt de obicei o complicație şi în cazul COVID-19 pot produce malformații.

 „După cum ştiți, foarte multe viroze pe care mama le poate avea în timpul sarcinii pot lăsa urmări grave la nou-născut. De multe ori, o gripă obişnuită, o viroză fără urmări pe care mama nu o resimte poate ca un copil la naştere să prezinte probleme grave de sănătate”, adaugă neonatologul Carmen Zaboloteanu.

Totodată, medicul neonatolog susţine că vaccinul ar putea salva vieți în această situație.

„Ar fi ok să se gândească şi la cel din burtică. Consider că riscurile vaccinării sunt mult mai puţine decât să ai un copil cu malformaţii incompatibile cu viața”, conchide neonatologul Carmen Zaboloteanu.