Toți oamenii adoră să discute despre maternitate, precum şi despre greutăţile, bucuriile şi ciudățeniile legate de sarcină. Cu toate acestea, deseori ei se comportă de parcă viitoarele mămici ar fi ființe de pe o altă planetă, despre care nu se ştie nimic...

Sarcina nu este un motiv pentru cei din jur să uite de buna-cuviință şi să se comporte indecent.

De exemplu, să atingă burtica gravidei fără voie. Aceasta nu este o gustărică pe masa suedeză, ea nu poate fi înhățată când îți vine cheful. Burtica este totuşi o parte a unui corp străin, şi nu un bun comun. Vreți să atingeți, cereți voie, deşi ar fi mai bine totuşi să evitați astfel de gesturi.

Vă implor, abțineți-vă de la comentarii  referitoare la silueta mea!

- Ce burtică! Se pare că ai gemeni.

- După forma burticii, o să aveți un băiețel!

- Ce termen ai? Opt luni?! Nici nu aş fi zis că eşti gravidă dacă nu aş fi ştiut!

Unii oameni cred că viitoarea mămică poate fi abordată asemeni unui animăluț de la grădina zoologică: „Oho, uite ce coadă! Şi ce urechi! Şi burtică roz!” Veți fi surprinşi, dar nimănui nu îi place să i se analizeze corpul. Se referă şi la prietenii curioşi, rude şi toți cei care stau la coadă în policlinici.

Nu, cu siguranţă nu vreau să ştiu cât de greu a născut cunoscuta dumneavoastră.

Ce? 86 de ore de contracții, apoi cezariană de urgență? În plus, a fost operată de o stewardesă şi un medic veterinar într-un depozit dintr-un cătun uitat de Dumnezeu, cu ajutorul unei linguri de masă plastică, folosind votcă pentru sterilizare şi anestezie?

Nu, nu vreau şi nu trebuie să ştiu astfel de lucruri.

Nu îmi spuneți: „Ce tare! Poți mânca orice doreşti!”

Nu este aşa. Mitul potrivit căruia sarcina este un maraton nebun, cu o durată de 9 luni, în care poți să înfuleci orice îți doreşte sufletul trebuie să fie demontat. Să începem prin a spune că în primele luni de sarcină multe femei suferă de toxicoză şi le este prea greață pentru a mânca normal.

În plus, în interior creşte un copil, care ocupă tot mai mult loc, de aceea nu puteți umple stomacul până la refuz. Şi, deşi unele femei simt o dorință nestăvilită de alimente ciudate, altele nici nu le pot vedea în fața ochilor, fiind gata să omoare pe oricine scoate din frigider un pui congelat (Du-l de aici! Nici nu pot să mă uit!)

Şi chiar dacă viitoarea mamă se simte bine, ea nu trebuie să mănânce până nu mai poate. Medicii afirmă: dacă aveți o greutate normală, nu aveți nevoie de calorii suplimentare în primul trimestru. În trimestrul doi se recomandă 340 de calorii suplimentare pe zi, iar în cel de-al treilea – aproximativ 450. 

Sarcina este extenuantă

Nu vă plângeți deci că ați umblat pe ospețe până la ora 1, iar apoi v-ați trezit la 9 pentru a merge la serviciu. Nu ați fost nevoiți să vă ridicați din pat la fiecare jumătate de oră pentru a merge la baie, prin urmare nu vă puteți imagina ce înseamnă „să oboseşti şi să nu dormi suficient”.

Vă rog, păstrați pentru dumneavoastră părerile neprețuite despre anestezia epidurală, cezariană, alăptare, naştere la domiciliu etc.

Cu siguranță aveți un punct de vedere interesant şi convingător despre oricare dintre aceste probleme controversate şi foarte discutate. Cu toate acestea, cele mai multe graviduțe nu au nici o intenție să vă asculte.

Vreau să urinez chiar şi atunci când abia am ieşit din baie.

Aşa că înțelegeți-mă, lăsați-mă să mă aşez lângă uşă şi permiteți-mi să folosesc WC-ul angajaților. Cauza, consideră unii, este copilul care apasă pe vezica urinară. Corect şi asta. Dar, de fapt, senzația de urinare permanentă apare în trimestrul întâi, când burtica nu este încă prea vizibilă. De aceea, chiar dacă gravida are un termen mic, nu stați în calea ei spre baie!

Da, vrem să ne aşezăm în mijloacele de transport.

Deseori în transportul public auzim şoapte de genul: „Şi dacă e gravidă?” Nu vă faceți griji, puteți propune şi vi se poate răspunde: „Nu, mulțumesc”. Este mai bine să dați locul unei femei cu o bucățică suplimentară de tort în stomac, decât să nu i-l dați uneia care aşteaptă un copil. În această postură, să stai jos este o binecuvântare, care nu poate fi comparată cu nimic în lumea aceasta!...