Orice femeie care vrea să rămână gravidă trebuie mai întâi să țină cont de anumite sfaturi, pentru a se asigura ca va avea parte de o sarcină fără probleme, de o naştere uşoară şi de un bebeluş sănătos. Asta înseamnă, în primul rând, o evaluare medicală generală. Dar sunt necesare şi alte măsuri, cum ar fi revizuirea alimentației sau renunțarea la anumite vicii.

Un studiu publicat în revista Contraception and Reproductive Medicine arată că aproape jumătate dintre sarcini sunt neplanificate. Din păcate, acest lucru deschide calea unor probleme precum complicațiile în timpul sarcinii, avort spontan sau naştere prematură.

Aşadar, este esențial să fii prevăzătoare şi să iei măsuri înainte de a rămâne însărcinată, pentru a fi sigură că vei da naştere unui bebeluş perfect sănătos. Descoperă mai jos un ghid complet al femeii care plănuieşte să rămână însărcinată!

Sfaturi pentru femeile care doresc să devină mămici:

Dacă te-ai pus de acord cu partenerul că este vremea să deveniți părinți, urmează aceste sfaturi pentru planificarea sarcinii, astfel încât să nu ai parte de surprize neplăcute. Iată câteva modalități prin care te poți asigura că eşti sănătoasă şi nu există contraindicații în privința sarcinii:

Mergi la medic pentru o evaluare preconcepţională – asta înseamnă consultație şi analize specifice recomandate de medicul ginecolog, prin care pot fi depistate diverse afecțiuni cronice.

Şi partenerul ar trebui să facă acelaşi lucru! Chiar dacă atenția este îndreptată, de cele mai multe ori, asupra femeii, deoarece ea este purtătoarea sarcinii, jumătate din materialul genetic provine de la bărbat, motiv pentru care este important ca ambii parteneri să îşi verifice starea de sănătate. Astfel pot fi tratate din timp anumite afecțiuni ce pot pune în pericol sănătatea fătului, dar şi pe a mamei.

Vitamine prenatale – aici vorbim, desigur, de faimosul acid folic, care este esențial pentru prevenirea malformațiilor congenitale, cum ar fi spina bifida sau anencefalie. Vorbeşte cu medicul tău ginecolog când ar trebui să începi să le iei şi în ce doză!

Elimină obiceiurile nocive – aici includem fumatul, primul pe listă, urmat de consumul excesiv de alimente nesănătoase, cafea, alcool, radiografii, substanțe chimice folosite pentru curățenia casei, dar şi stresul.

Pilulele contraceptive – dacă iei decizia să rămâi însărcinată, este indicat să renunți la această metodă contraceptivă cu minimum 3 luni înainte. Discută cu medicul ginecolog despre acest aspect şi despre alte metode contraceptive pe care le poți folosi, dacă doreşti să rămâi gravidă într-o anumită perioadă.

Interesează-te dacă asigurarea medicală acoperă costurile analizelor şi ale naşterii – este un sfat de care neapărat trebuie să ții cont, pentru a te asigura că nu vei avea parte de surprize neplăcute în ceea ce priveşte costul analizelor necesare pe parcursul sarcinii.

În majoritatea cazurilor, asigurarea de sănătate de la angajator acoperă aceste cheltuieli, sunt şi investigații care nu beneficiază de gratuitate, aşa că este bine să fii pregătită financiar din acest punct de vedere.

Aminteşte-ți să îl incluzi pe partener în această „aventură” pregătitoare, deoarece amândoi sunteți responsabili de bunul mers al lucrurilor!