Vine un moment în viața unei femei când își dorește cu ardoare să rămână gravidă și nu are prea multă răbdare până când dorința fierbinte de a-și strânge pruncul la piept nu se împlinește. Nu mereu poți să rămâi însărcinată cum ai bate din palme. Deși, aparent, nu e nimic mai simplu. Conceperea unui copil ține și de sănătatea cuplului, dar și de cantitatea și calitatea vieții sexuale. Și nu în ultimul rând de voința divină, ar spune mulți.

Iată informații prețioase pe care trebuie să le știi, conform Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie:

Cât durează?

De multe ori, durează ani buni pentru un cuplu tânăr și fertil să conceapă un copil. Se estimează că 3 din 5 cupluri concep copilul dorit în 6 luni de încercari și 1 din 4 cupluri are nevoie de mai mult de 6 luni, spre 1 an. Pentru restul, conceperea durează mai mult de un an.

Cuplurile care nu au folosit vreo formă de contracepție și a căror viață sexuală regulată, cu cel puțin 2 contacte sexuale săptămânal timp de un an de zile, nu a dus la graviditate, ar fi bine să consulte un specialist. Vor fi necesare anumite teste de fertilitate.

Femeile sunt fertile cel mai mult între 20 și 24 de ani. După această vârstă, fertilitatea scade gradat. Dacă femeia trece de 35 de ani, deci se află aproape de finalul vieții sale de reproducere, sau dacă se știe cu anumite probleme de fertilitate în familie, din nou, este indicat să ceară ajutor medical ca să încerce să conceapă un copil.

Ține cont de momentul contactului sexual

Unul dintre motivele pentru care un cuplu nu obține graviditatea dorită este acela că nu potrivesc momentul contactului sexual cu cel al ovulației partenerei.

Ovulația are loc atunci când unul sau mai multe ovule sunt eliberate din ovarele femeii în tractul reproductiv. Acesta este momentul în care femeia este fertilă din toată durata ciclului menstrual. În fiecare lună, 12 până la 20 de ovule se maturizează în interiorul ovarelor și cel mai sănătos dintre ele este eliberat în cavitatea pelviană și trece prin tubul falopian.

Aici, în trompa uterină (tubul falopian) trebuie să se întâlnească cu sperma bărbatului – și asta înainte ca ovulul să nu mai fie viabil. Această întâlnire poate fi dificilă mai ales pentru că un ovul este fertil numai 12-24 ore după ce a fost eliberat din ovar.

Sperma, însă, poate trăi până la 3-7 zile în mucusul cervical fertil din corpul femeii, precum și în vaginul ei.

De aceea, ca să rămâi gravidă nu trebuie să faci sex exact atunci când are loc ovulația, pentru că există această fereastră de 4 zile care se numește „fereastra fertilă” și se sugerează ca, contactul sexual să înceapă cu 2-3 zile înainte de ovulație.

Importanța frecvenței contactului sexual și a ejaculării ca să rămâi gravidă

O activitate sexuală cu o frecvență slaba este un motiv comun pentru care multe cupluri nu reușesc să conceapă un copil în primele luni după ce și-au propus acest lucru. Ca să îți crești șansele de a rămâne gravidă, este bine să faci sex în zilele de dinaintea ovulației. Cum nu este mereu ușor să știi când ovulezi, se sugerează că este bine să faci sex de 3 ori pe săptămână pe durata ciclului menstrual. Acest lucru va crește șansele ca o cantitate suficientă de spermă să fie prezentă în trompele uterine și să aștepte acolo eliberarea ovulului din ovar.

Mai mult decât atât, cercetătorii australieni conduși de dr. Greening, un specialist în endocrinologie reproductivă și fertilitate, au descoperit că ejacularea zilnică crește substanțial calitatea genetică a spermei, fără a afecta cantitatea de spermă ca să diminueaze șansele de fertilitate masculină. Acest studiu sugerează ca, cuplurile să facă, deci, sex în fiecare zi din acea săptămână înainte ca partenera să ovuleze, ca să se atingă graviditatea cu o calitate crescută de sperma. Ei au mai descoperit că, deși o ejaculare frecventă scade cantitatea de spermă și concentrația ei, nu este afectată motilitatea spermei și că aceasta chiar a crescut, încet dar semnificativ. În concluzie, aceste studii pot însemna că bărbații joacă un rol mai mare în fertilitatea cuplului decât se știa înainte, iar frecvența de ejaculare este foarte importantă ca să crească calitatea spermei, în special pe măsură ce bărbații avansează în vârstă.