Un ginecolog american, cunoscut pentru studiile sale referitoare la sarcinile multiple a descoperit că schimbările în alimentație pot mări șansele unei femei de a avea gemeni. Pe lângă asta, și factorul ereditar joacă un rol esențial în acest sens. Vezi în continuare și alte recomandări utile pentru obținerea unei sarcini gemelare.

Dacă rămâi însărcinată în timp ce alăptezi ai șanse de a avea gemeni

Femeile care rămân însărcinate în timp ce alăptează au șanse de nouă ori mai mari să conceapă gemeni decât cele care nu alăptează în momentul concepției.

FIV crește șansa de a avea gemeni

Specialiștii au confirmat, în urma unui studiu recent asupra mecanismului prin care se formează gemenii, că folosirea metodelor care țin de fertilizarea in vitro (FIV) mărește șansele de a avea gemeni monozigotici, caz în care transferul și/sau implantarea a doi embrioni duce la formarea a trei copii și au sugerat că un supliment de calciu sau reducerea cantității de agent de chelare numit acid tetraacetic etilen-diamină în mediul de incubație FIV poate reduce complicațiile nedorite. Multe femei care recurg la FIV, au șanse de a avea o sarcină gemelară.

Alimentația cu multe lactate mărește șansa mămicii de a avea gemeni

Femeile care consumă produse de origine animală, mai ales lactate, au șanse de cinci ori mai mari de a avea gemeni. De vină ar fi o proteină numite factorul de creștere similar insulinei (IGF), care este produsă de ficatul animalelor - și al oamenilor, ca reacție la hormonul de creștere, ce circulă în organism prin sânge și ajunge în laptele animalelor. IGF mărește sensibilitatea ovarelor la hormonul care stimulează foliculii, mărind astfel ovulația. Unele studii sugerează și că IGF poate ajuta embrionii să supraviețuiască în stadiile timpurii de dezvoltare.

Concentrarea de IGF în sânge este cu circa 13 la sută mai mică la femeile care au o dietă vegană decât la femeile care consumă lactate.

Vacile tratate cu hormoni - cresc șansa femeilor care consumă produse lactate de a avea gemeni

Creșterea continuă a ratei gemenilor în anii 1990, poate fi și o consecință a introducerii a tratamentului cu hormoni de creștere la vaci pentru a le îmbunătăți producția de lapte și de carne, cred specialiștii. Un studiu a comparat rata gemenilor la femeile care aveau o dietă obișnuită, a celor care aveau o dietă vegetariană cu lactate și a celor care aveau o dietă vegană și a descoperit că proporția de gemeni la femeile vegane era de cinci ori mai mică decât a femeilor care nu exclud laptele din dieta lor.

O sarcină la o vârstă înaintată crește șansa de a avea gemeni

Amânarea conștientă a momentului de a avea copii a contribuit și ea la nașterile multiple, deoarece femeile cu vârsta mai înaintată au șanse mai mari de a avea gemeni chiar fără ajutorul tehnicilor de reproducere asistată.

Proteina IGF mărește șansa de a avea gemeni

În afară de influența dietei asupra nivelului IGF, există și o legătură genetică. Cercetătorii au descoperit prin studii extinse ale populațiilor afro-americane, caucaziene și asiatice că nivelul IGF din sânge este mai mare la femeile afro-americane și mai scăzut la cele asiatice. Unele femei sunt pur și simplu programate genetic să producă o cantitate mai mare de IGF decât altele. Rata gemenilor din aceste grupuri demografice corespunde cu nivelul IGF-ului.

Genele pot programa gemeni

Acest studiu a arătat pentru prima dată că șansa de a avea gemeni este influențată de genetică și de mediu. Descoperirile sunt similare celor făcute în urma studiilor efectuate pe vaci de către alți specialiști, demonstrând din nou că șansa unei femei de a avea gemeni este direct legată de nivelul IGF din sângele ei.

De asemenea, studiul a arătat că gemenii identici sunt mai frecvent fete decât băieți, mai ales în seturile de gemeni siamezi, iar sarcinile cu gemeni monozigotici au un risc mai mare de avort spontan decât cele cu gemeni dizigotici.