Dacă ai încercat timp de un an – sau mai mult – să rămâi însărcinată și medicul nu a găsit nicio problemă medicala evidentă (ca de exemplu un blocaj al trompelor uterine), ți-a fost pus un diagnostic de infertilitate inexplicabilă (sau infertilitate idiopatică). Dar asta nu înseamnă că nu vei putea concepe. Potrivit medicului ginecolog-obstetrician Andreas Vythoulkas, diagnosticul de infertilitatea inexplicabilă se stabilește cu adevărat numai după o evaluare completă a fertilității ambilor parteneri.

Un diagnostic de infertilitate inexplicabilă poate fi justificat dacă s-a demonstrat că:

  • nu există probleme grave de fertilitate care implică uterul (evaluat prin histeroscopie)
  • ovulezi regulat
  • trompele uterine sunt permeabile (evaluate prin histerosalpingografie)
  • există rezervă ovariană satisfăcătoare (evaluată prin analiză de sânge și/sau numărul de foliculi antrali)
  • nu există focare de endometrioză (se pot vizualiza, diagnostica și îndepărta chirurgical laparoscopic)
  • analiza materialului seminal al partenerului este normală

Dacă toate acestea nu au fost evaluate, un diagnostic de infertilitate inexplicabilă poate fi prematur.

Ambii parteneri pot avea probleme de fertilitate inexplicabile. Infertilitatea inexplicabilă poate fi frustrantă, deoarece persoanele afectate știu că au o problemă, dar nu și ce o cauzează.

Tratament pentru infertilitatea inexplicabilă

În absența unei cauze clare și evidente, tratamentele recomandate adesea cuplurilor cu infertilitate inexplicabilă se concentrează în general pe cauzele cele mai probabile. Infertilitatea inexplicabilă implică cel mai probabil probleme cu o calitate slabă a ovocitelor sau spermei sau probleme cu uterul ori trompele uterine, care nu sunt identificabile în timpul testelor normale de fertilitate.

Tratamentele pentru infertilitatea inexplicabilă care sunt adesea de succes includ medicamente pentru fertilitate cu inseminare intrauterină (IUI), fertilizare in vitro (FIV), stimulare ovariană, relații sexuale programate, schimbări ale stilului de viață.

Deși FIV ar putea să pară cea mai rapidă opțiune, poate fi costisitoare. Și ca orice procedură medicală, prezintă riscuri, în special pentru femei. Dacă aveți șanse de 30% sau mai mult de a obține spontan o sarcină, încercarea timp de încă șase luni vă poate ajuta să evitați costurile și riscurile tratamentului de fertilitate fără a reduce șansele de a avea un copil.

Așadar, discutați cu specialistul în infertilitate despre opțiunile pe care le aveți și luați în considerare amânarea tratamentului dacă exista șanse mari de a obține o sarcină fără el.