În timp ce unele femei rămân însărcinate încă de la primele încercări, există și cazuri când bebelușul se lasă așteptat. Nu dispera însă, ci adoptă un stil de viață sănătos, ceea ce presupune o alimentație echilibrată și multă mișcare. Este esențial ca starea ta de sănătate și a partenerului să fie una bună pentru că astfel îți mărești șansele de a concepe un copil. Află în continuare alte lucruri esențiale pe care ar trebui să le cunoști înainte de a rămâne gravidă.

Cea mai fertilă perioadă e chiar înainte de ovulație

Îți vine să crezi sau nu, poți rămâne însărcinată nu doar în ziua în care ovulezi, ci și în cele 5 zile de dinainte sau de după ovulație. Iată și explicația: din momentul în care ovulul este eliberat din ovar, poate fi fecundat într-un interval cuprins între 12 și 24 de ore. Spre deosebire de ovul, spermatozoizii au un „termen de valabilitate” mai mare, ceea ce înseamnă că pot supraviețui în cavitatea vaginală chiar și câteva zile de la actul sexual. Cu alte cuvinte, îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată dacă faci sex înainte de ovulație, pentru că spermatozoizii vor fi deja acolo atunci când este eliberat ovulul.

Simțul olfactiv ți se ascute la ovulație

Pe lângă schimbările în temperatura bazală, există și alte semne prin care corpul te „atenționează” că ești în perioada fertilă. Unul dintre acestea e faptul că, în ziua ovulației, ți se acutizează simțul mirosului, așa încât totul în jurul tău pare mai puternic și mai intens. Dacă ți s-a întâmplat asta azi, nu mai pierde timpul pe internet, ci treci rapid la treabă: e timpul să devii mămică!

În fiecare lună, ai doar 15% șanse să rămâi însărcinată

Chiar dacă ai renunțat la contracepție, după ce treci de 30 de ani, șansele de a rămâne însărcinată scad la 15% în fiecare lună. Cel mai bun sfat este să te înarmezi cu răbdare: pot trece chiar și 8 luni până să obții doua liniuțe pe testul de sarcina. Așa că nu te lăsa descurajată dacă nu îți iese din primele încercări. S-a făcut chiar și un studiu pe această temă, care a scos la iveală că, pentru majoritatea cuplurilor, e nevoie de 104 partide de sex pentru că ovulul să fie fecundat.

Igiena orală e mai importantă decât crezi

Puțini știu că igiena orală precară îți poate afecta planurile de sarcină. Studiile au arătat că bolile gingivale pot duce la naștere prematură. Tot ele sunt responsabile, în unele cazuri, și pentru bebelușii care vin pe lume cu o greutate mai mică decât cea normală. Dacă vrei să devii mămică, ai grijă cu sfințenie de dantura ta: începe să folosești ață dentară (dacă nu ai făcut-o până acum) și fă-ți o programare la stomatolog.

Ești mai sexy la ovulație

Un studiu efectuat de specialiști britanici a scos la iveală că bărbații sunt mai atrași de femeile aflate la ovulație. Cercetătorii le-au arătat participanților la experiment imagini cu 48 de femei și i-au rugat apoi să le aleagă pe cele care li se par mai frumoase. Domnii au fost repede cuceriți de buzele mai pline, de nuanță mai dulce a tenului și de pupilele dilatate ale femeilor aflate la ovulație, alegându-le pe acestea dintre toate celelalte. Un alt lucru de care poate nu ți-ai dat seama este că ai tendința să te îmbraci mai sexy la mijlocul ciclului menstrual. Probabil pentru că simți instinctiv că aceasta e perioada propice pentru a atrage un partener.