Este foarte important ca mama să fie cât mai sănătoasă pe perioada sarcinii, dar şi înaintea ei. Mai ales dacă vorbim de o sarcină plănuită, poţi avea control mult mai bun asupra stării tale de sănătate. Este absolut necesar ca viitoarele mămici să meargă la medic dacă îşi doresc să rămână însărcinate.

În timpul consultației, după ce-i vei răspunde medicului ginecolog la toate întrebările referitoare la starea ta de sănătate, s-ar putea să ai și tu câteva întrebări legate de viitoarea sarcină. Și atunci, care ar fi acestea?

În cât timp pot rămâne însărcinată?

Bineînţeles, nimeni nu îţi poate garanta o perioadă şi nu îţi poate prezice o zi sau o lună. Însă pe baza istoricului tău, medicul poate presupune o dată.

Iau anticoncepţionale. Când să renunţ la ele?

Dacă voi termina folia curentă, ar trebui să aştept o lună sau două înainte de a rămâne însărcinată? Medicii sfătuiesc pacientele să nu întrerupă brusc administrarea pilulelor anticoncepţionale. Aşteaptă instalarea menstrei! Dă-i un pic de timp organismului. Nu uita însă că nu îţi garantează nimeni că vei rămâne însărcinată chiar din prima lună în care ai renunţat la pastiluţe. Fiecare organism este diferit!

Ar trebui să iau vreun supliment?

Acidul folic este prima recomandare a ginecologilor atunci când vine vorba despre suplimentele de preconcepţie. În caz de carenţe, va trebui să iei şi alte vitamine. Iar pe perioada sarcinii există complexuri speciale de vitamine pe care le vei lua.

Ar trebui să îmi schimb stilul de viaţă?

Ştiai că dacă greutatea ta este mai mică sau mai mare decât cea considerată potrivită în funcţie de parametrii tăi, fertilitatea poate avea de suferit? O greutate nepotrivită poate atrage după sine probleme precum diabet gestaţional, tensiune ridicată şi chiar pierdere a sarcinii. Dacă fumezi sau consumi alcool, spune-i asta medicului tău!

Am nevoie de vreun vaccin?

Ia fişa de vaccinare de la medicul de familie şi arată-i-o doctorului ginecolog. Pe baza ei, el va hotărî dacă eşti sau nu imună. Unele boli pot fi fatale fătului dacă le contactezi în timpul sarcinii!

Ar trebui să îmi caut un alt medic care să îmi urmărească sarcina şi cu care să şi pot naşte?

Deşi îţi pot urmări sarcina, unii medici nu pot asista la naştere. De aceea, ai putea alege din start un medic ginecolog-obstetrician.