Pe lângă frica de naștere și necunoscut la femeile care sunt la prima experiență, există și temerea că membranele se vor rupe spontan, fără să-și dea seama. Ei bine, aceste scenarii nu sunt decât un produs al imaginației, iar primul sfat ar fi să-ți păstrezi calmul. Pentru că o femeie informată este o femeie liniștită, îți oferim în continuare câteva recomandări utile despre ruperea membranelor.

Trebuie să ştii că doar 15-20% dintre femei se confruntă cu ruperea membranelor spontană înainte de începerea travaliului şi este la fel de probabil să se manifeste ca o pierdere de lichid amniotic cu flux scăzut, dar şi ca una cu flux foarte mare de lichid amniotic.

Ruperea membranelor poate fi primul semn că se declanşează procesul naşterii. Uneori este mai mult decât evident, deoarece se pierde lichid amniotic şi gravida simte lenjeria intimă udă în mod constant sau poate uda scaunul/patul unde aceasta este aşezată.

Se poate întâmpla să nu ne dăm seama că s-au rupt membranele? 

Este adevărat că multor gravide le este greu să-şi dea seama dacă într-adevăr s-au rupt membranele şi pierd lichid amniotic. Multe femei spun că au o secreție vaginală abundentă, care este normală la final de sarcină şi se simt umede. Pierderea secreției vaginale nu este constantă. În acest caz, se recomandă folosirea unor absorbante, dacă acestea se umezesc rapid, cel mai probabil este pierdere de lichid amniotic.

Cum este lichidul amniotic, ce culoare are? 

Lichidul amniotic este limpede sau galben-pai. Uneori poate fi verzui-verde sau amestecat cu sânge. Odată ce membranele s-au rupt, lichidul amniotic va continua să curgă până în apropierea expulziei. În orice situație se recomandă să mergeți la spital pentru control de specialitate. Contracțiile pot debuta odată cu ruperea membranelor sau ulterior.