Femeile au, de obicei, 9 luni timp să se pregătească pentru travaliu, dar să fim realiste, nicio femeie nu poate să știe sau să prevadă exact cum se va simți până când nu vor începe acele contracții regulate care anunță că e în travaliu.

Indiferent ce metode vei alege astfel încât să-ți fie cât mai confortabil și mai suportabil travaliul, un lucru este cert: n-ai cum să-l uiți, fie că ești una dintre cele care folosește exercițiile de respiratie Lamaze, autohipnoza, fie strigi „dă-mi, chiar acum, toate medicamentele pe care le ai, pentru că nu mai pot!”.

Adevărul este că nu ai cum să știi cum va decurge și mai ales, ce vei simți în timpul travaliului, chiar dacă ai mai născut și știi exact ce te așteaptă.

Chiar dacă ai un grad mare de toleranță la durere, s-ar putea să te trezești că lucrurile nu stau exact așa, atunci, acolo. Și viceversa este valabilă: ți-a fost frică toată viața de o simplă analiză de sânge și acolo, pe „câmpul de luptă”, adică în timpul travaliului, să se dezlănțuie leoaica puternică din tine.

Iată care sunt gândurile pe care o mămică de pe baby-chick a spus că le are o femeie în timpul travaliului:

„Sunt foarte pregătită pentru asta!”

După toată perioada în care femeia însărcinată s-a simțit „mult prea mare”, mergea legănându-se exact ca o rățușcă și îi era greu să se mai încalțe, să se aplece și tot așa, în momentul în care simte contracțiile care anunță că se apropie momentul întâlnirii cu bebelușul mult dorit, își zice: „gata, în curând voi putea să fac din nou toate lucrurile pe care n-am mai putut să le fac în ultima perioadă! Pot să fac asta! O să reușesc!”.

„Nu sunt deloooooc pregătită pentru asta!”

Unele femei pot simți exact opusul acelui sentiment descris mai sus. Și nu este vorba doar despre frica de naștere, cât de ideea nostalgică de „mâine nu voi mai fi gravidă…” Hai, să recunoaștem, este vorba totuși mai mult despre frica de naștere.

„Nu pot să fac asta!”

După toate acele cărți citite, acele cursuri prenatale, acele întâlniri cu mamele, moașa și ginecologul, tot te apucă panica: „nu pot să fac asta!”.

„Sunt cea mai puternică!”

Asta nu înseamnă că se simte minunat cu durerea simțită, ci doar că învață să o accepte atunci și că simte acea energie de „sunt invincibilă”.

„Pot gestiona durerea!”

Pare incredibil, dar sunt femei care au spus că durerea simțită la naștere nu este chiar atât de cumplită și că poți învăța să o gestionezi.

„Durerea aceasta este mai mult decât mi-am imaginat vreodată!”

Exact cum scriam mai sus, pentru unele femei această durere poate fi o surpriză total neașteptată și insuportabila. 

„Iată o idee pe care aș dori să le-o ofer femeilor care se află în travaliu, să gândească astfel: durerea are un scop. De fiecare dată când simți o durere insuportabilă gândește-te că acest lucru înseamnă că ești cu un pas mai aproape de a-ți ține bebelușul în brațe”, scrie mămica pe baby-chick.com.

„Toată lumea – afară din cameră!”

Ești pregătită să fie soțul tău lângă tine și doula să-ți facă masaj? Te trezești că atunci în timpul travaliului nu-ți dorești decât să stai cu ochii închiși în semi-întuneric, în liniște și să nu fii deranjată de nimeni.

„Nu-mi pasă dacă am spectatori!”

Să vină toată lumea aici, în această cameră, să vadă cum nasc, nu-mi pasă, doar să se termine totul cât mai repede!

„Nașterea este un proces atât de frumos!”

Există femei care sunt foarte entuziasmate de tot ce li se întâmplă atunci la naștere, încât insistă să vadă în oglindă sau să atingă cu degetele căpșorul bebelușului înainte de expulzie.

„Nașterea este groaznică!”

Durerea simțită, pozițiile ciudate pe care le folosești astfel încât să ajuți bebelușul să „coboare” și tot felul de lucruri pe care le vezi atunci s-ar putea să te determine să zici că tot acest proces nu este chiar “de poveste”, cum poate credeai.