Oamenii de știință de la Universitatea din Granada au demonstrat pentru prima dată în lume că există o asociere între sexul nou-născutului și capacitatea sa de a face față stresului oxidativ și inflamațiilor la naștere.

mamaplus

Potrivit unui studiu publicat în prestigiosul jurnal Pediatric Research, de grupul Nature și condus de cercetători de la UGR și Spitalul San Cecilio din Granada, fetele răspund mai bine la stresul de la naștere decât băieții.

Studiul științific a arătat că fetele nou-născute au o mai mare apărare antioxidantă și leziuni mai puțin oxidante în membranele celulare decât băieții. Cu alte cuvinte: ele răspund mai bine la stres decât ei.

Pentru a efectua această cercetare, oamenii de știință au lucrat cu un eșantion de 56 de femei însărcinate, sănătoase. 27 dintre acestea au născut băieți, iar 29 au adus pe lume fetițe la Spitalul Clinic din Granada.

Nașterea fetițelor este mai puțin dureroasă

Studiul a arătat un lucru curios. Mamele care nasc fete au o apărare antioxidantă mai mare a organismului și o mai mică deteriorare a principalelor biomolecule, în comparație cu mamele care dau naștere băieților. Cu alte cuvinte: nașterea unei fete este mai puțin agresivă pentru mamă, decât cea a unui băiat.

Până în prezent nu au existat studii de acest tip în literatura științifică. Până acum s-a evaluat stresul oxidativ și inflamația la adulți.

Prin urmare, este primul studiu care cercetează stresul indus la mame și copiii lor în stadiul perinatal, dezvăluind cum nou-născuții se pot confrunta cu agresiunile oxidative după naștere.

Demitizați teoria „sexului slab”

Fetițele nou-născute și mamele acestora au o rezistență mai mare la naștere, decât băieții și mamele lor.

Acest lucru deschide un domeniu de cercetare interesant care se concentrează pe sexul nou-născutului ca factor de risc pentru mai multe modificări funcționale, cu repercusiuni importante asupra vieții și dezvoltării patologiilor în viitoarea lor viață. După naștere, cercetătorii au obținut probe de sânge din vena și din cordonul ombilical ale nou-născutului și au fost prelucrate pentru analiza stresului oxidativ și inflamațiilor.

Rezultatele obținute au arătat că fetele fac față mai bine stresului oxidativ și inflamațiilor, deoarece au mai multe sisteme enzimatice mature la momentul nașterii. Acestea limitează leziunea celulelor și îmbunătățesc metabolismul lor celular. Prin urmare, sexul nou-născutului influențează dezvoltarea patologiilor viitoare.

Ce este stresul oxidativ

Stresul oxidativ este cauzat de un dezechilibru între producția de oxigen reactiv și capacitatea sistemului biologic de a detoxifia cu rapiditate reactivii intermediari sau de a repara cu ușurință prejudiciile rezultate.

Sursa