Corpul tău trece printr-o mulțime de schimbări pentru a te ajuta să te pregătești mai bine de momentul nașterii. Multe dintre aceste schimbări se referă la producerea hormonilor și, mai bine spus, la nivelurile hormonale diferite. Ce trebuie să știi este că aceste semne îți pot pregăti corpul fizic și, mai ales, pot avea un impact asupra stării tale emoționale. Asta se întâmplă în timpul perioadei de sarcină, dar ce se va întâmpla cu fluctuația hormonală în săptămânile după naștere?

Schimbarea hormonală în timpul perioadei de sarcină:

Corpul unei femei gravide produce diferiți hormoni, în timpul sarcinii, pentru a o ajuta și pentru a o pregăti în fața momentului nașterii. Totodată hormonii, și în perioada postnatală, pot influența activitățile zilnice.

Relaxina este un hormon secretat de ovare, de placentă, de țesutul mamar. În timpul sarcinii relaxina inhibă contracțiile musculare, prevenind astfel o naștere prematură, în timp ce la sfârșitul perioadei de sarcină acest hormon îți relaxează corpul deschizând și ușurând canalul de naștere.

Deoarece relaxina slăbește ligamentele și musculatura corpului, te poate suprasolicita în timpul activităților fizice. Chiar și după naștere, relaxina se menține încă activă și poate dura până la cinci luni până când corpul tău să-și găsească stabilitatea.

Prolactina este hormonul care stimulează producția de lapte din corpul tău. Totodată îți poate influența comportamentul, metabolismul, sistemul imun și circuitul lichidelor în organism, ceea ce poate explica retenția de apă, după naștere.

Oxitocina este un alt hormon care joacă un rol important în timpul travaliului și alăptării. Potrivit Medlife, este un potențial stimulator pentru contracțiile care dilată colul, ajutând astfel fătul să înainteze. Când nivelul de oxitocină este crescut, contracțiile puternice duc la desprinderea și eliminarea placentei, reducând astfel sângerările și micșorând riscul unor hemoragii după naștere. În timpul alăptării, oxitocina ușurează producția de lapte mamar.

Progesteronul și estrogenul sunt alți doi hormoni foarte importanți. În practică, femeilor care își doresc să rămână însărcinate, doctorul le poate prescrie suplimente cu progesteron și estrogen pentru a le facilita sarcina. Totodată nivelurile acestor hormoni, din timpul sarcinii, sprijină creșterea fătului și schimbările corporale ale viitoarei mămici.

Estrogenul, după sarcina, rămâne la același nivel înalt, ceea ce se va numi dominanță de estrogen. Este firesc să ai fluctuații în ceea ce privește stările tale emoționale sau să plângi fără un motiv anume. Odată ce îți vei seta o nouă rutină și atunci când vei începe să te conectezi cu bebelușul tău, crizele de plâns se pot diminua sau ameliora în câteva săptămâni.

Care sunt simptomele dezechilibrului hormonal, după naștere?

Există, după naștere, ceea ce se numește „Baby blues” sau tristețea nașterii. În loc de bucurie, poți resimți o stare de anxietate, de neliniște, de tristețe și poate fi întâlnită la aproximativ 50% dintre mame, după naștere. De altfel, poate dura de la câteva ore la câteva zile urmând să dispară de la sine. Pe lângă aceste simptome, ale „Baby blues”, te mai poți confrunta cu:

  • Creștere în greutate;
  • Stări de oboseală;
  • Dureri de cap;
  • Lipsă de somn.

Dezechilibrul hormonal îți poate afecta starea de bine și poate exista posibilitatea de a te confrunta cu depresia și cu anxietatea. Fiecare mămică este unică în felul său, iar timpul pentru echilibrarea hormonilor poate varia, așa că dă-ți timp suficient și ai răbdare cu tine însăți.

De exemplu, dacă te confrunți cu stări de iritabilitate, de oboseală sau stres, poți cere ajutorul membrilor de familie sau prietenilor apropiați pentru a te ajuta în responsabilitățile cu cel mic. Dacă ai nevoie de timp liber doar tu cu tine, cere ajutorul partenerului de cuplu pentru a rămâne el cu bebelușul până când tu poți lua, între timp, o gură de aer. Doctorul îți poate prescrie sau recomanda suplimente sau remedii naturiste pentru reglarea hormonală naturală, pe lângă adoptarea unei alimentații sănătoase și a odihnei.

Simptomele dezechilibrului hormonal se pot manifesta aproximativ între șase și opt săptămâni, după naștere. În privința alăptatului, hormonii specifici vor fi încă acolo, în tot timpul alăptării.

De altfel, este necesar să fii conștientă de semnalele unei eventuale depresii postnatale. Dacă simți că simptomele descrise mai sus sunt copleșitoare și mult mai intense, că îți pot atrage atenția de la responsabilitățile cu cel mic, cere ajutorul unui specialist.

Iată ce trebuie să știi despre simptomele fluctuației hormonale, după naștere:

Transpirația din timpul nopții

Este firesc să ai aceste stări în primele săptămâni după naștere. Cere sfatul unui specialist atunci când stările de transpirație din timpul nopții se mențin mai mult de o lună, de la naștere. Tot ce poți face este să te hidratezi mereu, să dormi într-o cameră răcoroasă, la o temperatură potrivită confortului tău sau poți consuma semințe de in pentru a-i da un impuls hormonului estrogen.

Căderea părului

Observă dacă acea cădere a părului persistă pentru o lungă perioadă de timp după naștere, inclusiv dacă observi căderea părului și în alte zone ale corpului, chiar și la nivelul sprâncenelor.

Scăderea libido-ului

Este firesc ca dorința sexuală, în primele luni după naștere sau chiar și după un an, să fie scăzută. În schimb, dacă întâmpini durere în timpul actului sexual, în primele luni după naștere, sau dacă pe lângă libido-ul scăzut simți și stări de tristețe, anxietate sau de copleșire, cere ajutorul specializat. Ai grijă și de relația ta de cuplu acordând, mai mult, un schimb de atenție și de înțelegere, doar între voi doi.