mamaplus

Ai depășit data nașterii pronosticată de medic? Ce se întâmplă și ce ar trebui să faci

-
//
22.09.2020

Este normal să depășesc data nașterii pronosticată de medic? Da, acest lucru este foarte normal. Doar aproximativ 4% dintre bebeluși se nasc exact la data stabilită de medic.

Pronosticul nașterii copilului tău este doar o dată estimativă și se calculează ca fiind după 40 de săptămâni de la data când ai menstruat ultima oară. Moașa ta îți poate actualiza data în care vei naște, cu ajutorul anumitor teste, care oferă o imagine mai exactă asupra sarcinii.

Majoritatea bebelușilor se nasc între săptămâna a 37-a și săptămâna a 41-a de sarcină, data pronosticată a nașterii având, de obicei, doar o eroare de 1 săptămână. Gemenii sau tripleții se nasc, de obicei, înainte de săptămâna a 37-a a sarcinii.

O sarcină îndelungată este definită ca fiind aceea care durează mai mult de 42 de săptămâni (294 de zile). Este estimat că, aproximativ, între 5% și 10% dintre femei au o sarcină care durează atât de mult.

Multe dintre spitale au adoptat o politică, și anume aceea de inducere forțată a travaliului, dacă sarcina ajunge în săptămâna a 42-a, deci este foarte greu să avem un număr exact al persoanelor care au o sarcină ce durează mai mult de 42 de săptămâni.

Contează dacă nasc după data pronosticată de medic?

Dacă depășești cu doar câteva zile data respectivă, majoritatea doctorilor nu îți vor recomanda posibilitatea de inducere forțată a travaliului. Deși în acest moment al sarcinii te vei simți, oarecum, sătulă de ideea de a fi gravidă.

Obstetricienii se îngrijorează asupra copiilor care se nasc cu câteva săptămâni după data pronosticată. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că un număr destul de mic, totuși, de copii, care depășesc data pronosticată a nașterii, mor neașteptat în timp ce sunt în uter (pântec).

Șansa de a naște copii morți sau care mor imediat după naștere, crește semnificativ odată cu depășirea săptămânii a 43-a a nașterii. Chiar și așa, este foarte rară nașterea copiilor morți între săptămâna a 39-a și a 42-a.

Obstetricienii nu sunt siguri de ce crește șansa de a naște un copil mort odată cu trecerea săptămânilor. Ei nu știu dacă are legătură cu durata sarcinii, cu sănătatea mamei sau a bebelușului. Este posibil ca placenta mamei să nu funcționeze la fel de bine după cea de-a 42-a săptămână de sarcină. Acest lucru ar putea priva copilul de o anumită cantitate de oxigen și nutrienți.

Nu sunt teste care să spună dacă este mai bine să se inducă forțat travaliul. Dar majoritatea spitalelor sugerează inducerea forțată a travaliului în jurul săptămânii a 42-a de sarcină.

Sunt, totuși, câteva dezbateri în legătură cu sincronizarea inducerii forțate a travaliului. Câteva studii arată că este mult mai sigur ca un copil să fie sănătos, dacă este născut înainte sau în timpul săptămânii a 42-a a sarcinii.

Alte studii nu sunt de acord cu acest lucru, spunând că nu contează data inducerii forțate a travaliului, având o influență foarte mică asupra mamei și copilului, dacă mama este sănătoasă.

Cât de comună este inducerea forțată a travaliului?

Rata de inducere forțată a travaliului este de aproximativ 20%. Deci este 1 șansă din 5 să suferi o inducere forțată de travaliu. Totuși, depinde în ce zonă trăiești. La unele spitale rata este de 39%, în timp ce la alte spitale rata coboară la 9%, și nu contează dacă spitalele au de-a face cu sarcinile de risc mare sau mic.

Dacă sarcina ta a fost simplă și directă, este foarte probabil să ți se ofere posibilitatea de inducere forțată a travaliului după săptămâna a 41-a a sarcinii, după ce deja ești sătulă de ideea de a fi gravidă. Această sincronizare va varia depinzând de politica spitalului. În unele spitale este posibil să îți fie oferită această posibilitate între 7 și 10 zile după data pronosticată de naștere a doctorului, la altele fiind până la 2 săptămâni. Această variație există pentru că nu se știe exact când este timpul ideal de inducere forțată a travaliului la mamele care depășesc data pronosticată de naștere.

Ai putea să preferi să ți se inducă forțat travaliul după săptămâna a 41-a a sarcinii sau ai putea să aștepți să vezi ce se întâmplă.

Dacă obstetricianul tău îți sugerează inducerea forțată a travaliului, să întrebi dacă spitalul oferă în mod regulat acest lucru la o anumită dată sau dacă depinde de circumstanțele individului respectiv.

Dacă decizi să nu suferi procesul de inducere forțată a travaliului, este foarte posibil să intri normal în travaliu înainte să ajungi în săptămâna a 42-a de sarcină. Acest lucru se poate întâmpla dacă data pronosticată de doctor a fost estimată cu ajutorul unei scanări normale. Este foarte posibil ca bebelușul tău să fie născut sănătos în acest stagiu al sarcinii.

Ce se întâmplă dacă depășesc data pronosticată de doctor?

Dacă nu ai născut până la săptămâna a 41-a a sarcinii, va trebui să îți vizitezi obstetricianul pentru o verificare prenatală. Specialistul tău va:

  • Verifica dacă data pronosticată de naștere este una corectă, prin a-ți confirma data ultimei menstruări.
  • Întreba dacă ciclul tău menstrual durează în mod normal 28 de zile, referindu-te la scanarea normală (verificarea datei când vei naște), dacă ai avut una.
  • Măsura tensiunea și îți va testa urina pentru proteine.
  • Examina corpul pentru verificarea poziției și mărimii copilului.
  • Oferi, cu permisiunea ta, o examinare vaginală, pentru a verifica dacă colul uterin este moale și elastic și dacă este gata pentru travaliu.

Obstetricianul tău ar trebui să te întrebe dacă dorești o întindere a membranei pentru a vedea dacă acest lucru va declanșa travaliul.

Obstetricianul sau moașa ta va efectua acest proces, întinderea membranei, în timpul unei examinări vaginale. Ea sau el își va introduce degetul la intrarea în colul uterin și îl va mișca ferm dar delicat în jurul lui. Acest procest stimulează colul uterin să producă hormoni, lucru care poate cauza începerea travaliului.

Întinderea membranei mărește șansa de a începe travaliul natural în maximum 48 de ore. Este alegerea ta dacă se va efectua acest proces sau nu. Îți poți întreba doctorul sau moașa mai multe informații.

Dacă întinderea membranei nu te ajută, obstetricianul tău va discuta cu tine avantajele și dezavantajele în a avea indus forțat travaliul cu ajutorul hormonilor. Dacă decizi că dorești o inducere forțată a travaliului, ți se va spune o dată la care să mergi la spital.

Care sunt opțiunile mele?

Dacă ai vorbit cu obstetricianul tău și nu ești sigură că dorești o inducere forțată a travaliului, poți cere câteva zile să te gândești la acest lucru. Vezi ce crede moașa ta și ce cred prietenii tăi despre inducerea forțată a travaliului. Dar ține minte că fiecare sarcină este diferită.

O alternativă la inducerea forțată a travaliului este monitorizarea stării tale o dată la 2 sau 3 zile, pentru a verifica dacă bebelușul este într-o stare de sănătate bună. Acest lucru îți poate fi oferit dacă sarcina a depășit săptămâna a 42-a și ai decis să nu îți fie indus forțat travaliul.

Este posibil ca moașa ta să te viziteze acasă pentru a-ți asculta copilul cu ajutorul unui dispozitiv Sonicaid (un dispozitiv Doppler portabil). Sau este posibil să ți se recomande să mergi la spital pentru a verifica bătăile inimii copilului cu un dispozitiv mai avansat. O scanare cu ultrasunete va verifica mișcările copilului și nivelul de fluid amniotic din uter.

Poți încerca anumite remedii naturale pentru începerea travaliului, dar nu sunt destule studii cu privire la acest lucru.

În cele din urmă, decizia de inducere forțată a travaliului este doar a ta. După ce te informezi destul, poți vorbi cu moașa ta pentru mai multe sfaturi în această privință.

Ce ar trebui să fac în timpul în care aștept să se nască bebelușul?

  • Poți avea ceva planificat pentru fiecare zi. Nu sta acasă întrebându-te dacă simți sau nu că ceva se întâmplă. Poți ieși din casă, dar nu pleca prea departe.
  • Acum este momentul în care să îți umpli frigiderul. După ce se va naște copilul tău vei fi foarte fericită că ai destulă mâncare în casă. Sunt destule rețete înghețate pentru noile mămici.
  • Le poți spune prietenilor și rudelor să nu sune în fiecare zi pentru a afla ce se întâmplă. Îi poți asigura că îi vei suna imediat dacă se întâmplă ceva important.
  • Ieși din casă pentru gustări de ultim moment. Nu va fi așa de ușor acest lucru după ce se va naște copilul tău.
  • Trebuie să te odihnești. Dacă nu poți dormi noaptea sau este foarte greu să faci acest lucru, încearcă să dormi în timpul zilei. Poți sta cu picioarele în sus, după ce ai dat drumul la muzică. Nu te panica dacă nu poți dormi, doar stând întinsă te va ajuta să prinzi energie pentru travaliu.
  • Dacă tu crezi că travaliul a început, dar nu ești sigură, îți poți suna moașa pentru sfaturi. Nu ezita să o suni dacă ești îngrijorată.