mamaplus

Afectată grav de psihoza de după naștere, o mamă auzea voci care îi spuneau să-și omoare copilul

-
//
07.10.2020

Depresia postnatală poate apărea la orice femeie după naștere, însă există cazuri mai grave care pot avea consecințe tragice.  O proaspătă mămică a suferit o formă extremă și înspăimântătoare de depresie postnatală, care o făcea să audă voci care îi indicau cum să-și omoare copilul.

Lindsey Walker, în vârstă de 20 de ani, nu a suferit niciodată de o boală mentală. Cu toate acestea, ea a trebuit să treacă printr-o formă rară de depresie, numită psihoza postpartum. Aceasta se manifesta printr-o voce masculină pe care o auzea într-una și îi repeta că este o mamă rea și că familiei ei i-ar fi mult mai bine fără ea. Vocea chiar încurajat-o să-și imagineze cum o asfixia pe fiica ei Elizabeth, în vârstă de 15 luni.

În timp ce depresia postnatală este relativ comună pentru toate mămicile și afectează aproximativ una din zece femei, psihoza postpartum este de 100 de ori mai rară, scrie Daily Mail.

„După ce Elizabeth s-a născut, nu am simțit nimic față de ea, nici sentimente bune, nici rele. Nu am avut emoții, deloc. M-am prefăcut că eram încântată, nu mai pentru ca să nu alarmez alte persoane. Dar, în mod constant, totul devenea mai rău și mai rău, astfel că am încetat să o mai schimb și să o hrănesc. O voce de bărbat a început să vorbească cu mine și  totul începea fără să pot prezice acest lucru. Vocea îmi spunea să sunt o mamă atât de rea încât ar trebui să mor. Am avut viziuni despre modul cum o omoram pe fiica mea – că o sufocam cu o pernă. Cu toate acestea, nici nu m-am apropiat de ea niciodată pentru ca să-i fac rău”, povestește Lindsey.

mamaplus

Lindsey le-a povestit jurnaliștilor ca fiica ei a venit pe lume după aproape 30 de ore de muncă. Ea spune că este foarte apropiată de mama ei și că i-a plăcut și burtica pe care o avea, iar ideea de a avea pe cineva alături de care să aibă grijă  îi plăcea foarte mult. De-a lungul timpului, lucrurile s-au complicat atât de mult încât Andy, soțul ei, și mama au insistat ca ea să meargă la doctor.

”Nu mai dormisem de foarte mult timp, așa că mă simțeam slăbită și tremuram. Eram îngrozită mai mult de faptul că doctorii îmi vor lua fetița de lângă  mine când vor auzi despre vocile din capul meu. Vocea îmi spunea că Elizabeth a fost trimisă de diavol. Când am început să am mai multe fantezii despre modul cum aș putea să o omor, am cerut ajutor. I-am povestit mamei mele totul și am mers la doctor”.

Medicii au diagnosticat-o pe Lindsey cu psihoză postpartum și i-a prescris medicamente antidepresante și antipsihotice.

„Vocea a încercat să facă o afacere – mi-a spus că mă va lăsa în pace dacă voi înghiți toate medicamentele cu o sticlă întreagă de vin”, ceea ce Lindsey a și făcut.

După recuperarea de la supradoză, Lindsey s-a oferit voluntar să fie plasată într-o instituție de psihiatrie, pentru a putea fi supravegheată de către doctori. Timp de o săptămână nu i s-a permis să-și vadă fiica.

„Depărtarea de ei a avut un efect cum nu mă așteptam. A început să-mi fie dor de fiica mea. Acesta a fost primul semn al schimbării spre bine. Când am ieșit din spital, am început să observ anumite detalii la Elizabeth - cât de frumos zâmbea”.

mamaplus

Acum, Lindsey Walker spune că Elizabeth este lumina vieții ei. Doctorii spun că după mai multe luni de îngrijire, ea se simte foarte bine, iar pronosticurile sunt favorabile. Acum, Lindsey vorbește deschis despre experiența ei, numai pentru ca viitoarele mămici să știe că trebuie să ceară ajutorul doctorilor în acest caz.

Psihoza postpartum afectează aproximativ una din 1000 de mame. Cele mai multe femei nu au suferit de nicio boală psihică și n-au avut rude care să se fi confruntat cu o asemenea problemă de sănătate. Este un episod sever de boală mintală care începe brusc în zilele sau săptămânile după nașterea copilului.

Simptomele variază și se pot schimba rapid. Acestea pot include manie, depresie, confuzie, halucinații. Psihoza postpartum este o urgență psihiatrică, dar poate fi tratată complet. Există însă riscul reapariției după nașterea la al doilea copil.