Contracțiile sunt într-adevăr un efort fizic și mental suplimentar, iar găsirea oricărei surse de relaxare în corp în timp ce ai un instrument neprețuit în calmarea durerii. Până la urmă, nașterea naturală este un proces care nu necesită doar o pregătire fizică, ci și una mentală. Îți oferim în continuare 5 exerciții psihologice care te vor ajuta să te pregătești pentru această încercare.
1. Fraze cu impact pozitiv
Este important să îți hrănești mintea cu gânduri pozitive. Travaliul reprezintă o călătorie în necunoscut, iar o condiție fizică și mentală bună, prin concentrarea asupra aspectelor pozitive, ajută la consolidarea încrederii, dar și a forței. Poți să te gândești la câteva fraze sau expresii pe care ți le vei spune singură, cum ar fi de exemplu: Ești puternică, Poți face asta, Totul stă în puterea ta, Vei reuși. Apelează și la melodii cu un ritm pozitiv și calmant.
2. Exersează vocalizarea
Sunetele au un rol important în gestionarea durerii din travaliu. Atunci când reușești să te antrenezi în avans, devii mai familiarizată cu vocea și tonalitatea sa. Din punct de vedere fiziologic, corzile vocale sunt conectate la diafragmă (mușchiul sub formă de umbrelă din torace care extinde cutia toracică pentru a lăsa aerul să pătrundă în plămâni), la rândul său conectată la perineu. Chiar dacă pare amuzant la început, exersează îngânatul pe ton jos, cu sunete joase sau chiar grave, precum ah, hah, ooo.
3. Meditație prin conștientizare
Acest exercițiu contribuie la creșterea gradului de concentrare și la stabilizarea minții, calmează sistemul nervos, consolidează calmul interior și încrederea, direcționează atenția către momentul prezent. Trebuie să găsești o poziție confortabilă, să închizi ochii și să te concentrezi pe respirație timp de 5-15 minute. Este normal să ai o avalanșă de gânduri la început, dar prin meditație vei reuși să creezi o distanțare mai mare între gânduri. Privește-le ca pe niște nori care apar și dispar.
4. Primește cu brațele deschise ceea ce te așteaptă
Multe femei experimentează senzații de frică în timpul sarcinii și al nașterii, cum ar fi cea de durere sau de necunoscut. Acest exercițiu psihologic te poate ajuta să înveți să ții sub control sentimentul de frică. Ajută, de asemenea, să discuți despre temerile tale cu persoane în care ai încredere deplină.
5. Relaxează-ți părțile corpului care nu trebuie să funcționeze
Cu siguranță ai observat că atunci când te concentrezi asupra unui lucru, realizezi la un moment dat că ajungi să încordezi alte părți din corp, cum ar fi fruntea, mandibula sau umerii. Fie că stai jos sau în picioare, acordă atenție diferitelor părți din corp, de exemplu gurii. Observă dacă există tensiune la nivelul său și încearcă să o relaxezi. Apoi direcționează-ți atenția asupra altei părți din corp, cum ar fi umerii și mandibula și observă dacă există acolo vreo tensiune, încercând să le relaxezi și pe ele. Respirația trebuie să rămână neschimbată. Dacă închizi ochii, vei putea să te concentrezi mai bine și vei deveni mai conștientă de senzațiile subtile din corp.