S-ar putea să te întrebi dacă puiul tău doarme prea mult sau prea puțin. De aceea este bine să știi care sunt modelele lui de somn în primele săptămâni de viață. Și să îți dai seama când e îngrijorător că ai un bebeluș somnolent.

De cât somn are nevoie?

În confortul pântecelui, copilul tău a petrecut cel mai mult timp dormind. Înconjurat de căldură și „mângâiat” de vocea ta, mămico. Odată ce a venit pe lume, bebelușul ar putea dormi cea mai mare parte din zi. Uneori chiar și în timp ce mănâncă, adoarme. De ce? Pentru că are un stomăcel încă mic, care se umple foarte repede. Indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu formulă de lapte, puiul de om ațipește în timp ce mănâncă. Reversul medaliei este că se va și trezi foarte curând pentru că… iar îi este foame. Doar crește, nu-i așa?! Problema este dacă doarme foarte mult în detrimentul meselor. În această situație va trebui urmărită cu atenție curba de creștere și evaluate progresele. În caz că acestea nu corespund, ia legătura cu pediatrul pentru a identifica posibilele probleme medicale.

Bebeluș somnolent

Pentru a-și stabili propriul ritm circadian, un bebeluș are nevoie de șase luni. Dar dacă al tău pare să nu facă diferența între noapte și zi, de ajutor va fi să fie obișnuit să se hrănească la intervale regulate de timp. Ți se pare că doarme prea mult? Asigură-te că nu există probleme medicale care să îl determine să doarmă tot timpul. Icterul, infecțiile și orice proceduri medicale, cum ar fi circumcizia, pot face copilul tău mai somnolent decât de obicei. Pediatrul va verifica dacă ia suficient în greutate. Dacă nu, este posibil să fie nevoie să îl trezești la fiecare trei ore pentru a-l hrăni. Sau poate mai mult de trei ore, dar recomandarea trebuie să vină din partea medicului.

Alte trei motive de somnolență:

Cu toții ne dorim ca bebelușii noștri să doarmă. Dar ce poate face părintele pentru asta? Mai nimic. Micuțul doarme când și cât vrea el. Treaba este că nu-i bine nici dacă, brusc, începe să doarmă mai mult decât de obicei. Asta ar trebui să te îngrijoreze. Deci ce se poate afla în spatele acestui debut brusc al somnolenței? Îți împărtășim trei motive comune.

  • Bebelușii pot dormi mai mult din cauza puseelor de creștere, lucru care se întâmplă în primele trei luni de viață. Ritmul de creștere al unui nou născut este foarte accelerat!
     
  • Și durerile de dinți dau somnolență. Mulți părinți au observat că în perioada premergătoare erupției, când durerile sunt moderate, copilul este somnolent. Odată ce perluța străpunge gingia și se arată, e cam gata și cu somnul. Începe plânsul… Erupția dentară poate semăna și cu o răceală și îl poate face pe copil somnolent.
     
  • Colicii (care se înscriu în normal) dar și orice altă boală vor face ca bebelușul, dacă se trezește de multe ori pe parcursul nopții din diverse motive, să doarmă ziua mai mult ca de obicei. Organismul lui are nevoie de multă odihnă, pentru că luptă să combată boala.