mamaplus

Îngrijirea nou-născuților pe timp de pandemie. Sfaturi pentru gravide și lăuze

0
//
29.04.2020

Deoarece nu au un sistem imunitar consolidat, nou-născuții sunt vulnerabili chiar și în fața celor mai ușoare infecții. Ca urmare, COVID-19 poate periclita sănătatea și viața lor.

Pentru a evita îmbolnăvirea și eventuale complicații, părinții sunt îndemnați, în primul rând, să nu accepte vizite în încăperea unde se află bebelușii.

„Cât mai puțini vizitatori. Maximum soțul se poate apropia de nou-născut sau mama lăuzei, dacă are nevoie de ajutor. Dar în acest caz, persoanele trebuie să-și dezinfecteze mâinile și să poarte mască, mai ales dacă vin de afară sau de la serviciu. De asemenea, locuința va fi bine aerisită iar suprafețele – curățate și dezinfectate”, a menționat Aliona Lupașcu, șefa Secției Lăuzie a Institutului Mamei și Copilului.

De asemenea, nou-născutul va fi imediat plasat într-o altă odaie, sub supravegherea unui membru al familiei, dacă mama va manifesta simptome de răceală.

 „De dorit ca mama să fie izolată în altă cameră. Infectarea prin intermediul laptelui matern nu a fost dovedită. Însă bebelușul se poate îmbolnăvi dacă stă lângă mama infectată. Alimentația la sân va fi exlusă în această perioadă. Bebelușul poate fi alimentat cu lapte matern stors sau cu hrană artificială”, a subliniat Aliona Lupașcu.

43 de gravide s-au îmbolnăvit de COVID-19, de la începutul pandemiei.