Sfinții Petru și Fevronia au fost prăznuiți ieri, 8 iulie, de Biserica Ortodoxă. Ei sunt considerați ocrotitorii familiei, dragostei și fidelității. Potrivit Registrului de Stat al Populației, 25 de mii 355 de bărbați poartă numele de Petru și doar 594 femei poartă numele în cinstea sfintei Fevronia.

Viața Sfinților Petru și Fevronia

Cneazul Petru a trăit în ținutul Murom din Rusia, ajungând la domnie în 1203. El a fost al doilea fiu al Cneazului Iuri Vladimirovici de Murom. Cneazul s-a îmbolnăvit foarte rău chiar la începutul domniei sale. Unii dintre cei de la curte auziseră despre fiica unui prisăcar ce era vestită pentru iscusința de a-i ajuta pe cei bolnavi cu ierburi de leac, astfel că au chemat-o să-l vindece pe cneaz. Îngrijit de ea, tânărul cneaz şi-a recăpătat sănătatea. Ajungând a o cunoaşte în tot acest răstimp, el s-a îndrăgostit de fermecătoarea şi înțeleapta Fevronia.

Deşi era o fată de rând, cneazul a dorit să se însoare cu ea, ceea ce s-a şi întâmplat. Însă boierii nu s-au împăcat cu gândul că o femeie de rând a ajuns cneaghină. Aceștia i-au cerut cneazului chiar să o lase. Când cneazul Petru a refuzat să facă asta, boierii i-au alungat din cetate.

Tinerii au pornit la drum într-o barcă. Cneazul era foarte mâhnit de cele întâmplate, dar soția îl îmbărbăta şi îl mângâia. Curând, multe nenorociri au căzut asupra cetății Muromului, iar poporul socotea că acestea s-au întâmplat din cauza purtării lor urâte față de cneaz şi soția lui.

Pocăindu-se, le-au cerut cneazului Petru şi cneaghinei Fevronia să revină. Ei s-a întors la Murom, dăruindu-se facerilor de bine şi milosteniei, lucrând mai ales în folosul săracilor, lucru pentru care au fost foarte îndrăgiți.

La apropierea morții, ei au fost tunși în monahism, fiind cunoscuți şi cu numele lor de călugări: David şi Evfrosinia. Ei s-au rugat să moară în aceeaşi zi şi au cerut să fie înmormântați în acelaşi sicriu, doar cu o despărțitură între trupuri. Au murit în aceeaşi zi: (8 iulie) 1228. În anul 1547, prin străduința Sfântului Macarie al Moscovei, ei au fost trecuți în rândul Sfinților.

Istorie și semnificație

Sfinții Petru şi Fevronia au fost şi rămân un model al familiei creştine, viața lor fiind un minunat exemplu pentru toți cei care-şi doresc o familiei sau au întemeiat deja una. Ei sunt Grabnic Ajutători pentru cei care vor să se căsătorească, dar şi pentru cei care întâmpină diverse probleme în familie.

În anul 2008, pe 26 martie, Consiliul Federației Ruse a aprobat în unanimitate propunerea Comitetului de politică socială de a stabili ca Sfinții Petru şi Fevronia să fie numiți ocrotitori ai familiei ortodoxe, chiar dacă Sfinții aveau acest statut din perioada Rusiei Kievlene. Această hotărâre a fost confirmată şi de Biserica Ortodoxă din Rusia.

În Rusia, ieri a fost declarată oficial zi de sărbătoare - „Ziua familiei, dragostei şi fidelității”. Aceasta este marcată din 2008 în numele Sfinților Petru şi Fevronia. Această sărbătoare are drept simbol floarea de muşețel.

Acatistul Sfinților Petru și Fevronia! (ocrotitorii căsătoriei)