Săptămâna înainte de Duminica Floriilor, sărbătorită cu o săptămână înainte de Învierea Domnului, este numită în popor Săptămâna Floriilor. Legate de această perioadă, în poporul nostru există numeroase tradiții, respectate cu sfințenie.

În Săptămâna Floriilor gospodinele obișnuiesc să planteze flori în grădină, să le răsădească și să le replanteze pe cele din ghivece.

Se spune că în această săptămână nu trebuie să plantăm copaci, deoarece este perioada în care pomii prind putere pentru a rodi.

În unele regiuni ale țării este respectată o tradiție numită Lăzărița. În Săptămâna Floriilor, o fată este îmbrăcată în rochie de mireasă și, împreună cu alte tinere, merg din casă în casă pentru a vesti apropiere Paștelui.

Sâmbăta Floriilor este cunoscută ca ziua învierii lui Lazăr sau Moșii de Florii. În această zi sunt comemorați cei duși din viață.

În seara de Sâmbăta Floriilor, în unele localități există obiceiul ca oamenii să meargă la biserică, după care se organizează un pelerinaj ce pornește de la o biserică și se sfârșește la o altă biserică.

În Duminica Floriilor, numită și a Stâlpărilor, creștinii merg la biserică, cu ramuri de salcie, pe care le sfințesc. Acestea sunt apoi puse la icoană și păstrate pe tot parcursul anului.