În familia ta se obișnuiește ca numele părinților sau bunicilor să fie transmis mai departe? Dacă este așa, atunci ce poți face atunci când prenumele părinților sau bunicilor nu se potrivesc cu dorințele tale? Există cu siguranță avantaje și dezavantaje în a prelua numele din familie.

Avantaje atunci când prenumele se transmite între generații:

  • Copilul tău va simți că este parte importantă a tradiției respectate de familia voastră, așadar va manifesta un atașament mai mare pentru familia extinsă și va simți că duce tradiția mai departe.
     
  • Nu trebuie să îi mai convingeți pe ceilalți că numele ales este potrivit, fiindcă respectarea tradiției implică acceptarea acelui nume din start și va fi deja un nume respectat și apreciat.

Dezavantajele atunci când prenumele se transmite între generații:

  • Dacă numele moștenit nu este pe placul tău, atunci va fi dificil pentru tine să accepți această tradiție. O soluție de compromis este să alegi încă un prenume care să corespundă cu dorințele tale și ale partenerului de viață.
     
  • Dacă numele moștenit nu mai corespunde cu tendințele actuale, atunci va fi dificil să duci tradiția mai departe. De exemplu: Gheorghe este un nume întâlnit frecvent în generația bunicilor noștri, dar în prezent se folosește mai degrabă George ca nume ales pentru copii. Așadar, dacă numele moștenit are un derivat folosit în prezent, poate că aceasta este soluția potrivită să păstrezi totuși tradiția.

O altă soluție pe care o adoptă părinții care vor să respecte tradiția, dar nu sunt împăcați cu numele ce urmează să fie transmis mai departe copilului este aceea de a folosi numele doar la botezul copilului. Numele nu este trecut în certificatul de naștere, dar copilul poate fi botezat cu încă un prenume.

Dacă tradiția se păstrează în familia ta, însă partenerul de viață nu este de acord cu păstrarea ei, poate găsiți împreună un prenume din familia lui care să se potrivească mai bine bebelușului.

Orice decizie iei în privința numelui, amintește-ți că părinții sunt cei îndreptățiți să decidă. Așa cum bunicii au ales numele părinților tăi, iar părinții tăi au ales numele tău, la fel ai libertatea de a alege tu numele bebelușului tău.

Chiar dacă decizia ta va fi aceea de a întrerupe tradiția numirii copilului în funcție de bunici sau străbunici, atunci când bebelușul se va naște, cu siguranță va fi iubit și apreciat indiferent de numele ales.

Sunt și situații când numirea copilului în funcție de prenumele din neam nu este posibilă fiindcă se creează combinații ciudate. De exemplu, dacă pe tatăl tău îl cheamă Mihai, iar copilul tău urmează să preia acest prenume, însă după căsătorie, numele tău de familie este tot Mihai, cu siguranță nu ai dori ca bebelușul tău să fie numit Mihai Mihai. Ori dacă tradiția din familia ta spune că bebelușul trebuie să poarte prenumele bunicilor, însă cei doi bunici (pe linie maternă și paternă) au același prenume sau derivate, atunci nu credem că vei dori ca bebelușul să poarte ambele prenume, cum ar fi Ion Ion, Dan Daniel sau Georgiana Georgeta.