Chiar dacă primul gând ar fi că ”mie nu mi se va întâmpla”, cel mai bine e să te asiguri că într-adevăr așa va fi și să respecți niște reguli simple cum ar fi să nu-ți lași copilul singur nici măcar pentru câteva minute. Ignorarea acestui sfat a provocat, de-a lungul timpului, numeroase incidente grave, la care părinții au asistat neputincioși. O clipă de neatenție îi poate transforma în victime ale unor accidente casnice și din acest motiv vă reamintim regulile ce trebuie respectate astfel încât copiii să fie în siguranță, în propriul cămin.

Sezonul rece se apropie, iar în multe dintre gospodării arde deja focul în sobă. Copiii nu trebuie să introducă singuri lemnele în foc, deoarece jarul sau scânteile căzute din sobă pot incendia lucrurile din cameră, iar aceștia pot suferi  arsuri sau să se pot intoxica cu fum.

Probleme serioase pot apărea și dacă micuții cad pe plita încinsă sau pun mâna pe portița sobei, care este fierbinte. 

Aparatele electrocasnice mici, cu suprafața încinsă, cum ar fi fierul de călcat, placa de păr, cănile electrice etc. lasă urme dureroase, dacă sunt atinse din greșeală sau din curiozitate.

Nici în preajma aragazului, mai ales atunci când este în funcțiune, cei mici nu trebuie lăsați nesupravegheați. Cel mai mare risc este să tragă oalele, cratițele sau tigăile de pe foc și să cadă pe ei conținutul fierbinte.

Apa, ceaiul, cafeaua, uleiul încins reprezintă cauza cea mai răspândită a opăririlor la copii, iar astfel de accidente se petrec, de cele mai multe ori, în bucătării, în timpul pregătirii sau chiar servirii mesei. Curiozitatea sau dorința de a imita ceea ce fac adulții folosind chibriturile, brichetele, candelele sau lumânările, a transformat, din joacă, în scrum multe case sau bunuri din gospodăriile părinților.