Medicii din întreaga lume raportează cazuri de pacienți cu COVID-19, care nu au avut niciodată probleme de sănătate mintală, dar la câteva săptămâni de la contractarea coronavirusului dezvoltă simptome psihotice severe, relatează The New York Times.

La spitalul de psihiatrie din Long Island, doctorul Hisam Goueli s-a confruntat cu un caz neobișnuit. O femeie, de profesie kinetoterapeut, în vârstă de 42 de ani și mamă a patru copii, care nu a avut niciodată simptome psihiatrice sau antecedente familiale de boli mintale, era acum la spital, plângea și spunea că vede cum copiii săi (cu vârste între 2 și 10 ani) sunt uciși cu cruzime și că și ea își făcuse planuri pentru a-i omorî.

„Era ca și cum ar fi trăit un film precum Kill Bill. Copiii mei erau în pericol”, spune dr. Goueli. Singurul lucru notabil din istoricul medical al femeii, care a refuzat să fie intervievată, dar i-a permis doctorului Goueli să-i descrie cazul, era faptul că în primăvară s-a infectat cu coronavirus. Ea a experimentat doar simptome fizice ușoare de la virus, dar câteva luni mai târziu a auzit o voce care i-a spus mai întâi să se sinucidă și apoi i-a spus să-și omoare copiii.

Dr. Goueli nu era sigur dacă simptomele psihologice ale femeii aveau legătură cu Covid. Dar apoi a avut un al doilea caz, apoi un al treilea caz și un al patrulea.

Psihoza - un pericol pentru unii pacienți cu COVID-19

Dincolo de rapoartele individuale, un studiu britanic al complicațiilor neurologice sau psihiatrice apărute la 153 de pacienți spitalizați cu COVID-19, a constatat că 10 persoane aveau psihoză cu debut nou. Un alt studiu a identificat 10 astfel de pacienți într-un spital din Spania. Și în grupurile de socializare legate de coronavirus, profesioniștii din domeniul medical discută despre pacienți cu simptome similare.

Experții medicali spun că se așteaptă ca o astfel de disfuncție extremă, de natură psihiatrică, să afecteze doar o mică parte din pacienți. Dar aceste cazuri sunt exemple ale unui alt mod în care Covid-19 poate afecta sănătatea mintală și funcționarea creierului celor infectați.

Deși inițial s-a crezut că coronavirusul provoacă în primul rând probleme respiratorii, acum există suficiente dovezi ale existenței multor altor simptome, inclusiv efecte neurologice, cognitive și psihologice, care ar putea apărea chiar și la pacienții care nu au dezvoltat probleme pulmonare, cardiace sau circulatorii grave și deseori nu se știe cât vor dura acestea sau cum trebuie tratate.

Posibile cauze ale manifestărilor psihotice

Experții consideră din ce în ce mai mult că efectele legate de funcționalitatea creierului pot fi legate de răspunsul sistemului imunitar al organismului la coronavirus și eventual de probleme vasculare sau de inflamații cauzate de procesul bolii.

„Unele dintre neurotoxinele care apar ca reacție la activarea imunitară pot ajunge la creier prin bariera hematoencefalică și pot provoca aceste daune”, a spus dr. Vilma Gabbay, co-director al Institutului de Cercetare Psihiatrică de la Centrul Medical Montefiore Einstein din Bronx.

Simptomele au variat foarte mult, unele fiind surprinzător de severe pentru un prim episod psihotic, au spus experții. De asemenea, durata psihozei și răspunsul pacienților la tratament a variat.