Anual, un număr impunător de femei din întreaga lume raportează cel puțin un act de violență în familie. Și mai grav este că aceste cifre cresc de la an la an, iar problema pare că nu se va soluționa niciodată deoarece există încă foarte multe femei care aleg să tacă. Un asemenea caz circulă în presa internațională de câteva zile. O femeie însărcinată în 10 săptămâni a încearcat să sară de la etajul doi al unei clădiri din Brazilia, pentru a scăpa de soțul abuziv. Acesta o prinde și o târăște înapoi în casă.

Vecinii au chemat poliția, care l-a arestat pe bărbat. Se pare că el s-ar fi enervat după ce a descoperit că soția lui a scris un bilet în care cerea ajutor, și l-a aruncat pe fereastră.

Maria José a spus că bărbatul ei o lovește în mod repetat. Batista i-ar fi amenințat și fiul de 4 ani pe care femeia îl are dintr-o relație anterioară.

În luna mai, aceasta a mai sărit o dată pe fereastră încercând să scape de abuzurile lui.

”Era foarte gelos și posesiv. Nu mă lăsa să ies nici pe stradă, nici măcar să mă duc la servici, de unde m-au și concediat din cauza asta”, a spus José.

În ciuda abuzurilor frecvente, femeia a sperat că soțul ei se va schimba.

”Am crezut mereu că se va schimba, dar agresiunile au continuat de-a lungul timpului... și s-au înrăutățit”, spune femeia

Dacă ești și tu victima violenței domestice nu mai aștepta, acționează

În Republica Moldova, autoritățile constată o creștere a numărului femeilor bătute, violate sau asupra cărora se exercită presiuni psihice în propriile lor case. Este vorba, însă, mai degrabă de o creștere a numărului celor care fac plângeri, care-și conștientizează situația și vor să scape, fiindcă numărul real al femeilor bătute periodic este mult mai mare. 

„Femeia nebătută este ca o casă nemăturată” – așa sună un proverb popular în Republica Moldova, care justifică o tradiție nescrisă a violenței, acceptată în egală măsură atât de bărbați, cât și de femei, de la sate sau din orașe. Fenomenul violenței și a încălcării drepturilor femeilor și fetelor a crescut, în special, în timpul pandemiei. În primele nouă luni ale anului 2020, în Republica Moldova, oficial au fost înregistrate 9844 de cazuri, cu peste 1800 mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2019. În proporție de 85-90% din totalul victimelor sunt femeile. Sunt femei care devin victime indiferent de originea, familia din care provin, social vulnerabilă sau înstărită, indiferent de educația pe care o au.

Pentru a beneficia de consultanță și ajutor, victimele violenței în familie pot apela la numărul de încredere 0 8008 8008.