Multe zvonuri se vehiculează despre cuptoarele cu microunde, fiind invocate multe fapte pseudo-științifice, în care este dificil să te clarifici. Noi însă vom încerca să o facem și pe asta.

Laptele matern poate sau nu fi încălzit în cuptorul cu microunde?

Chiar dacă sunteți o adeptă înrăită a alăptării la sân, uneori se întâmplă situații force-major, când mama nu poate alăpta copilul. De exemplu, mama s-a îmbolnăvit iar tratamentul medicamentos este incompatibil cu alăptarea, necesitatea de a pleca pentru câteva zile sau pur și simplu o pauză pentru tratarea leziunilor pe sfârcuri.

Multe se pot întâmplă, iar pentru ca în astfel de zile să mențineți alăptarea, este necesar de a avea în congelator rezerve de lapte matern (apropo, laptele matern poate fi păstrat la temperatura de -20°С până la jumătate de an). Există și alte circumstanțe serioase – necesitatea de a ieși la serviciu sau la învățătură, când mama trebuie să stoarcă în continuu laptele, pentru a-l hrăni pe micuț cu sân și nu cu amestec de lapte. În ambele cazuri, laptele va trebui încălzit, iar cea mai rapidă metodă de a face aceasta – cuptorul cu microunde. În astfel de situații, fiecare mamă își va pune întrebarea – se poate oare?

Care este efectul cuptorului cu microunde asupra mâncării? În cazul încălzirii obișnuite a mâncării la aragaz sau plita electrică, moleculele încep să se miște intensiv, iar grație frecării moleculare are loc procesul de încălzire. Încălzirea în cuptorul cu microunde – reprezintă același efect asupra moleculelor, doar cu ajutorul câmpului electromagnetic. Principiul este același, doar că viteza de frecare este de milioane de ori mai mare. În rezultat, compușii organici, cum ar fi aminoacizii, acizii nucleici și acizii grași și vitaminele - la încălzirea cu ajutorul undelor electromagnetice își pierd proprietățile utile pe motiv, că sunt distruse legăturile moleculare.

Laptele matern poate sau nu fi încălzit în cuptorul cu microunde?

Ce se întâmplă cu laptele?

Principalul ”As” al laptelui matern sunt anticorpii , adică proteinele. Din moment ce în cuptorul cu microunde, structura moleculelor este distrusă, respectiv copilul nu se va bucura de beneficiul laptelui matern. Mai mult, există cercetări, potrivit cărora, laptele încălzit în cuptorul cu microunde este nu doar inutil, dar și periculos pentru bebeluș. Astfel, în anul 1991, nutriționistul și chimistul american Lita Lee a efectuat un studiu de amploare, în cadrul căruia s-a constatat, că undele electromagnetice sunt capabile să transforme unii aminoacizi (în special din lapte și cereale) în compuși cangerogeni și toxici.

O altă parte a medaliei

Mai mulți fizicieni sceptici consideră, că dacă cuptorul cu microunde este de calitate înaltă, acesta nu este mai nociv, decât radiațiile telefonului mobil sau a Wi-Fi, în care abundă locuințele noastre. Da, nu este chiar sănătos, însă nu este catastrofal pentru om. Important – este să încălziți laptele pentru copil în sticlă de plastic calitativ fără bisfenol A (se indică drept BpA-free), dar cel mai bine, biberonul să fie din sticlă. Și desigur să nu uitați să amestecați conținutul, deoarece lichidul se încălzește neuniform. Și totuși...

În ”lupta cuptoarelor cu microunde” dintre nutriționiști și fizicieni, este greu de aflat de partea cui este adevărul. Se pare că acesta este undeva la mijloc. Fiecare mamă va puncta prioritățile și va decide, ce este mai important pentru ea – să economisească timpul sau să evite chiar și cele mai mici riscuri.

Laptele matern poate sau nu fi încălzit în cuptorul cu microunde?

Pe de altă parte, copilul va crește și să-l protejați de tot ce este nociv va fi practic imposibil, iar uneori chiar și periculos, fiind afectate mecanismele de adaptare. Pe de altă parte, când este vorba de un sugar, trebuie să luați în calcul, că laptele -este singurul aliment pentru bebeluș, iar acesta trebuie să fie unul special, benefic, și sigur. Asta deoarece laptele matern este tot ce poate digera stomacul bebelușului fără consecințe negative. Apropo, laptele matern este necesar să fie încălzit doar atunci, când bebelușul are vârsta de până la un an. Copiii de la un an pot consuma lapte de temperatura camerei și chiar un pic mai joasă – nimic grav nu se va întâmpla.