Să combini cariera cu maternitatea este un lucru destul dificil, mai ales dacă vrei să te bucuri de rezultate frumoase și acolo, și acolo. O soluție în acest sens ar fi munca de acasă, pe care o practică tot mai multe mămici. Astfel, acestea au ocazia să se autoperfecționeze, să contribuie la bugetul familiei și totodată, să rămână alături de micuții săi, susținându-i și având grijă de ei.

Acum, cu pandemia de COVID-19, munca de aceasă e ceva la ordinea zilei și odată ce școlile au trecut la regim online, unii părinți sunt nevoiți să lucreze și ei la distanță pentru a avea grijă de siguranța copiilor lor.

Nicole Avery, un cunoscut trainer de parenting din Australia, vă oferă câteva sfaturi pentru a împăca rolul de părinte cu cel de angajat care lucrează de acasă. Nicole este mama a cinci copii, iar de 10 ani lucrează de acasă, având şi un blog de parenting, planningwithkids.com. 

Faceți un program pentru fiecare zi 

Întocmiți din timp o listă cu sarcinile pe care trebuie să le îndepliniți a doua zi. Puneți în prima parte a zilei activitățile mai importante. Dacă aveți o listă bine organizată și prioritizată, puteți trece de la o activitate la alta foarte uşor şi fără a pierde timpul. Ar fi bine ca acest program să fie făcut împreună cu copilul/copiii pentru a şti şi ei ce îi aşteaptă a doua zi. Vor fi mult mai înțelegători dacă le spuneți cu o zi înainte că veți avea treaba, de exemplu, de la 9 la 12, dar apoi vă puteți juca o oră cu ei sau îi veți ajuta la teme. 

Lucrați în primele ore ale zilei 

Cine se trezește mai dimineață, reușește să facă mai multe lucruri. Așa că încercați să vă treziți cel puțin cu o oră înaintea copiilor şi treceți cât mai repede la treabă. Având în vedere că ar putea fi perioada cea mai liniştită din zi, încercați să rezolvați sarcinile cele mai grele şi cele mai urgente. 

Folosiți gadget-urile inteligent 

E posibil să fiți tentați să folosiți telefonul, laptopul sau tableta pentru a vă ține copiii ocupați. Indiferent de munca pe care o aveți de făcut, nu e indicat ca micuții să stea toată ziua cu nasul în telefon sau în fața televizorului. Încercați să îi oferiți telefonul sau tableta doar în momentele în care aveți ceva urgent de făcut pentru job sau când va trebuie să fiți întrerupt cât mai puțin. 

Planificați împreună cu partenerul timpul petrecut alături de copii

Mai puteți câştigă o oră sau două dacă discuți cu partenerul sau partenera să stea în altă camera cu copii cât timp îți vei termina treaba. Apoi să vă schimbați cu rolurile.

Pregătiți mesele pentru a doua zi după ce copiii s-au culcat 

În loc să pierdeți timpul cu gătitul a doua zi, mai bine pregătiți masa de prânz cu o zi înainte după ce v-ați terminat treaba pentru serviciu şi copiii s-au culcat. Aşa veți economisi mai mult timp a doua zi, timp pe care îl puteți petrece cu copiii dumneavoastră. Ideal ar fi să pregătiți şi mici gustări ca să nu fiți deranjați de copii atunci când li se va face foame din nou. 

Stabiliți-le sarcini suplimentare copiilor 

Pentru a vă simplifica viața, ați putea să-i implicați și pe cei mici la realizarea unor sarcini casnice.  Îi puteți ruga pe ei să spele vasele, să taie legumele sau să dea cu aspiratorul. Astfel veți câştiga mai mult timp, timp pe care îl puteți petrece chiar alături micul vostru ajutor. Bineînțeles, trebuie să țineți cont de particularitățile de vârstă.