Toți părinții și-ar dori ca zilele de grădiniță ale copilașului să fie pline de activități intersante și educative care să îl ajute să se dezvolte, să devină mai independent și sociabil. Totuși, în unele cazuri, copiii nu au parte de experiențele dorite de părinți pentru ei. Uneori, acest lucru se întâmplă din cauza că micuțul nu are o relație bună cu doamna educatoare.

În primul rând, nu te grăbi să urli la doamna educatoare dacă puiul tău îți spune că nu îi place de ea sau că se poartă urât. Trebuie să abordezi problema cu diplomație și să afli mai multe informații înainte să începi să arunci cu acuzații. Iată cum este indicat să acționezi într-o astfel de situație neplăcută:

Este posibil ca micuțul tău să exagereze

S-ar putea ca puiul tău să înceapă să plângă și să îți povestească despre educatoarea cea rea, care îl pune la muncă și nu îl lasă să se joace în pauză, când de fapt aceasta l-a reținut puțin pentru a strânge dezordinea cauzată chiar de el. De aceea este extrem de important ca, prima dată, să ai o discuție calmă cu educatoarea, în care să o lași să își expună întreg punctul de vedere. Dacă vei merge la grădiniță și vei începe direct să o învinovățești, se va crea o situație extrem de tensionată sau chiar se va ajunge la un conflict nedorit de nimeni.

Uneori, copii se plâng de lipsa de atenție din partea educatoarei

Gândește-te în felul următor: acasă, copilașul tău primea țoață atenția ta și a familiei, iar aici va împărți timpul, afecțiunea și atenția educatoarei cu alți 20-30 de copii. Acest lucru îl poate face pe cel mic să se simtă neiubit și să hotărască să nu o mai iubească nici el pe educatoare. Poartă o discuție cu el și explică-i că există mari diferențe între grădiniță și acasă, dar că fiecare loc are părțile sale bune. Empatitează atât cu puiul tău, cât și cu doamna educatoare

Când este cazul să îl muti pe cel mic la o altă grădiniță?

Evident, pot exista și cazuri în care copilașul are dreptate, iar doamna educatoare nu se comportă corect cu el. În acest caz, este indicat să ai mai întâi o discuție deschisă cu aceasta. Dacă nu dă semne de cooperare, poți cere să vorbești cu directorul sau directoarea grădiniței. De multe ori conflictele se rezolvă de la sine, dar dacă tu și copilul tău nu sunteți băgați în seamă, iar cel mic devine din ce în ce mai nefericit, este mai bine să căutați o altă grădiniță. Ai grijă ca nici una dintre discuțiile tale mai aprinse cu educatoarea să nu fie în fața copilului, deoarece acesta este afectat profund de orice situație conflictuală sau tensionată în care este implicat (chiar și indirect).

Pentru a evita astfel de probleme, este indicat să afli cât mai multe informații despre grădinița la care va merge copilașul tău și despre doamnele educatoare. Cere părerea altor părinți care își duc micuții acolo, cere un sfat pe forumurile de specialitate și roag-o pe educatoare să îți răspundă la câteva întrebări înainte de a-ți înscrie puiul la grădinița respectivă.