Odată cu trecerea anilor și înaintarea în vârstă, capacitatea de a munci a unei persoane scade semnificativ. Tocmai de aceea, a fost realizat un studiu amplu care a demonstrat faptul că persoanele trecute de vârsta de 40 de ani ar trebui să aibă mai puține ore de lucru.

Știința spune că dacă ai peste 40 de ani trebuie să muncești numai 3 zile pe săptămână

Conform unei cercetări din anul 2016 realizată de către Universitatea Melbourne, în cazul în care ai mai mult de 40 de ani munca poate face mai mult rău decât bine memoriei și agerimii tale, în funcție de efortul pe care îl depus. Studiul a implicat aproximativ 3000 bărbați și 3500 femei cu vârstă medie și a descoperit că deși un volum de muncă de până la 25 ore pe săptămână a îmbunătățit funcția cognitivă, orice activitate profesională în plus a avut o influență negativă asupra cogniției, atât la bărbați, cât și la femei. Cercetarea a subliniat că multe culturi din lume ajung să muncească mult după vârsta de pensionare, fiind crescută și vârsta la care pot primi pensie.

Deși există păreri că o durată extinsă de muncă poate fi benefică prin menținerea creierului activ, pare să fie o sabie cu două tăișuri “munca poate stimula activitatea cerebrală, însă în același timp orele târzii la serviciu și anumite tipuri de sarcini pot cauza oboseală și stres, care pot afecta funcțiile cognitive“. Pe lângă stresul fizic care apare asupra organismului, este vorba și de unul psihologic, care odată cronicizat poate cauza boli mentale, susține studiul.

Care este totuși durata optimă de ore de lucru pe săptămână?

S-a relevat că o durată de 25-30 ore pe săptămână în cazul bărbaților și până la 22-27 ore pe săptămână pentru femei au un impact pozitiv asupra funcției cognitive a participanților, în baza rezultatelor ce au evaluat memoria și disfuncția cerebrală. În principiu, 25 de ore este intervalul ideal de muncă.

Studiul a mai descoperit că pentru persoanele active profesional de vârstă medie și cei vârstnici munca part-time ar putea juca un rol important în menținerea unei stări de bine și a unei bune funcții cognitive.  Concluziile nu fac decât să confirme că modelul olandez de 3 zile de lucru pe săptămână reprezintă cea mai bună variantă.