Deşi majoritatea mămicilor se alarmează atunci când copilului îi creşte temperatura, medicii spun că febra este un lucru bun, un indicativ că organismul luptă împotriva unei probleme de sănătate. De obicei, când se confruntă copilul cu un episod de febră, majoritatea mamelor preferă să îl trateze la domiciliu şi puține sunt cele care apelează la medicul pediatru încă de la debutul febrei.

Cele mai folosite metode în combaterea febrei la copil sunt antitermicele, împachetările, compresele cu alcool medicinal şi oțet, iar unele mame preferă să îi administreze copilului un antibiotic cu spectru larg, pentru a „rezolva” problema mai repede.

„Metoda compreselor cu alcool medicinal şi oțet nu este tocmai recomandată. Dacă acestea nu sunt diluate cu apă suficient, alcoolul poate fi absorbit de către copil, la nivelul pielii, mai ales dacă cel mic are o vârstă fragedă, sub un an. De asemenea, frecția cu spirt sau cu oțet poate provoca arsuri, poate irita pielea sensibilă a copiilor. Cel mai bine ar fi ca aceste metode să fie folosite la copiii care au vârsta peste 5 ani. Când copilul are febră mare, singura acțune pe care trebuie să o facă părintele este să îi administreze un antitermic, doza recomandată vârstei, şi să meargă la medicul de familie sau pediatru, cât mai repede, pentru a depista care este problema cu care se confruntă cel mic. Este contraindicat să i se dea copilului antibiotice fără prescripție medicală, deoarece trebuie efectuate analize pentru a depista cauza bolii, virală sau bacteriană. Dacă este virală, antibioticele nu au loc în această ecuație. Părinții nu trebuie să apeleze la acest tratament cu atâta uşurință, ca şi cum ar da copiilor bomboane. Este periculos! Antibioticele pot destabiliza organismul copilului, mai ales dacă este foarte mic”, explică dr. Victorie Sava, medic pediatru.

De asemenea, specialiştii afirmă că, în cazul episoadelor de febră, copilul nu trebuie forțat să se alimenteze şi nici nu trebuie îmbrăcat foarte gros. Dacă febra este însoțită de vomă sau diaree, chiar şi o singură dată, este obligatorie prezența la medic. Totodată, dacă febra survine la copiii foarte mici, 0-3 luni, este necesară prezența la medic.