La vârsta de 3-4 ani unui copilaș îi este greu să adoarmă de unul singur în pătuțul lui, pentru că încă mai crede în tot felul de monstruleți sau fantome. Totuși, nu excludem cazurile excepționale când copilul este autonom și suficient de curajos încât să nu aibă nevoie de o abordare aparte din partea părinților în ceea ce privește somnul. Totuși, majoritatea copiilor nu o duc bine la acest capitol și au nevoie de o perioadă de adaptare la noua etapă din viața lor. Află în continuare cele mai eficiente metode cu ajutorul cărora să-l ajuți pe micuțul tău să adoarmă liniștit, de unul singur, în pătuțul lui.

Explicați copilului de ce este de preferat să doarmă în pătuțul lui

Spuneți-i că este destul de mare acum pentru a dormi singurel în pătuțul lui și să știți că este în stare să o facă. Important este că el să simtă că dvs sunteți fermă în această dorință de schimbare. Puteți să-i spuneți de asemenea că aveți chef să dormiți singur și că doar cu soțul doriți să împărțiți patul. Din contra, evitați să instaurați acest obicei dacă un nou partener tocmai a venit să trăiască cu dvs.

Copilul ar putea să se simtă rănit de către acesta și poate să-l facă să nutrească sentimente negative la rândul său. Ați putea să faceți această tranziție treptat începând prin a duce copilul să doarmă în aceeași cameră cu dvs dar în alt pat.

Ajutați-vă copilul să-și dezvolte bune obiceiuri de a dormi

Dacă cel mic este obișnuit să adoarmă lângă dvs. sau în patul dvs., duceți-l treptat să adorrmă în patul său. Puteți să rămâneți lângă el pentru a-l liniști, dar ca să învețe să adoarmă singur, ieșiți din cameră înainte ca el să fie complet adormit. Dacă vă strigă, repetați mereu același ritual: urați-i ”noapte bună", sărutați-l și ieșiți din cameră. Faceți în așa fel încât să acționați mereu în aceeași manieră și să-i faceți ‘vizite’ din ce în ce mai scurte. Dacă asta se întâmplă de multe ori, scurtați din ce în ce mai mult lungimea vizitei în camera lui. Dacă îi permiteți să doarmă în patul dvs., în brațele dvs., sau cu prezența dvs. alături, atunci el vă va cere mereu același lucru ca să adoarmă și vi-l va cere și-n timpul nopții dacă se va trezi.

Fiți încrezător și constant

Aveți încredere în capacitatea copilui dvs de a adormi singur în patuțul lui. Se va întâmpla cu siguranță dacă veți repeta mereu aceleași obiceiuri. Este normal ca el să reziste schimbărilor pe care dvs vreți să i le impuneți, primele nopți pot fi dificile, el se poate opune, face crize și să refuze să doarmă. Dacă se ridică din pat pentru a veni la dvs. fiți constant, rămânând calm și dulce, și duceți-l întotdeauna în pătuțul său. A doua zi, copilul va fi poate mai obosit și mai posomorât (și dvs la fel) dar nu derogați noile obiceiuri. Nopțile vor deveni liniștite și atât copilul cât și dvs. veți ieși învingători.

Copii se vor obișnui mai ușor cu obiceiurile de a dormi dacă acestea sunt constante (ex: ușa deschisă, veioza, jucării, etc) chiar și atunci când copilul este bolnav evitați să dormiți cu el căci riscați să readuceți vechea obișnuință.

Liniștiți copilul în ceea ce privește temerile sale

Găsiți-vă timp să-l ascultați ceea ce-l sperie. Liniștiți-l cu faptul că sunteți prezent în casă. Spuneți-i că sunteți în bucătărie sau sufragerie, că o să mergeți curând să vă culcați și că veți fi acolo atunci când se va trezi. Calmați-l spunându-i că dacă are nevoie de dvs. o să-l auziți când vă va striga.

Dacă nu-i place când e întuneric puteți să-i duceți în cameră o veioză. Dacă îi e frică de monștri, spuneți-i că aceștia nu există, că nu-i vedeți și ca să-l convingeți de asta puteți să verificați împreună în șifonier sau dedesubtul patului. Puteți de asemenea desena, jucându-vă, un urs magic care va îndepărta toți monștrii din noapte.

Creați momente tandre înainte și după culcare

Petreceți un timp frumos și liniștiți-vă copilul înaintea somnului alintându-l, schimbând cuvinte dulci. Faceți în așa fel încât timpul dinaintea somnului să fie unul plăcut și privilegiat când povestim tot ce am făcut ziua, sau povestindu-i ceea ce va avea de făcut a doua zi. Momentele tandre ale dimineții au de asemenea importanța lor.

Permiteți-i copilului să vină la dvs în cameră când se trezește. Aceasta îi va da sentimentul că are un loc bine stabilit pe lângă dvs. și că deși doarme în timpul nopții departe de dvs. el poate veni dimineața pentru a vă juca împreună. Pentru a-l învăța ceea ce înseamnă intimitate, învățați-l să bată la ușă și să aștepte permisiunea dvs. înainte de a intra.

Adoptați un ritual de culcare

Acest ritual este adesea elementul determinant al unei nopți de somn liniștite. Aceleași acțiuni seară de seară înainte de culcare îl vor ajuta pe micuț să doarmă mai bine (ex: baie, spălatul dinților, și apoi felul în care se așează în pătuț, de a se înveli și de a-și strânge jucăria în brațe). Toate aceste obiceiuri îl vor ajuta pe micuț să-și găsească o anumită securitate și să-l determine să adoarmă.