A nu-ți roade unghiile poate fi mai dificil decât crezi din două motive. În primul rând, obiceiurile, atunci când sunt înrădăcinate, sunt adesea dificil de schimbat. În al doilea rând, rosul unghiilor poate fi o modalitate de exprimare a emoțiilor. Desigur, există speranță și este întotdeauna posibil să găsești strategii pentru copiii care își rod unghiile. 

Obiceiul de a-ți roade unghiile se numește onicofagie și afectează în principal copiii de la 3 ani în sus, fiind mai frecvent în perioada pubertății și a adolescenței. Principala problemă este faptul că cel mic poate provoca leziuni ale degetelor și chiar modificări ale culorii și deformări ale unghiilor. De asemenea, una dintre problemele grave sunt infecțiile cauzate de mutarea bacteriilor de pe unghii în gură și invers.

Copilul cu această tulburare mușcă adesea cuticula și pielea din jurul unghiilor. Aceste leziuni pot provoca anxietate copilului din cauza aspectului neplăcut al mâinii. Copilul intră într-un cerc vicios din care poate fi dificil să scape. De asemenea, rosul unghiilor poate provoca probleme dentare, cum ar fi malocluzia, tocirea dinților frontali, bruxismul, distrugerea smalțului dinților și deteriorarea țesutului gingival, printre altele.

Din fericire, există câteva metode prin intermediul cărora poți să-l ajuți pe cel mic să scape de acest obicei.

Explică-le copiilor de ce nu ar trebui să-și roadă unghiile

Știm că le spui întotdeauna să nu-și mai roadă unghiile, dar îți sugerăm să faci un pas mai departe. Fă-ți timp pentru a le explica consecințele acestui obicei prost, adaptând informațiile la vârsta și nivelul de înțelegere al acestora.

Fii „alarma” lor

Vorbește cu copiii tăi și spune-le că, din acel moment, le vei reaminti că trebuie să se oprească de fiecare dată când îi vezi rozându-și unghiile. Poți chiar să alegi un cuvânt cod pentru a încerca să transformi situația într-un moment distractiv!

Cumpără o jucărie de mestecat

O opțiune bună ar putea fi aceea de a le oferi copiilor o jucărie de mestecat pentru a ajuta la eliberarea anxietății și tensiunii. Există multe pe piață, chiar și anumite modele special concepute pentru a preveni rosul unghiilor.

Dă-le o jucărie pentru a-și ține mâinile ocupate

Oferă-le copiilor un fidget spinner, o minge mică antistres sau un cub Rubik. Ideea este să-și țină mâinile ocupate și să evite rosul unghiilor. O altă idee este să-i încurajezi să practice un sport, deoarece aceasta poate fi o modalitate excelentă de a elibera tensiunea.

Taie-le zilnic unghiile

Nu există o modalitate mai bună de a evita tentația decât tăind-o de la rădăcină! Dacă cei mici au unghiile scurte, le va fi mai greu să le roadă. Învață-i să-și taie unghiile în fiecare zi.

Pune-le pe unghii ceva amar sau lămâie

Soluția bunicilor noastre poate fi eficientă. Aplică un lac cu gust amar pe unghiile copiilor, astfel încât rosul să nu mai fie deloc tentant. Dacă nu ai un lac amar acasă, poți pune lămâie pe unghiile copiilor.

Folosește un sistem de recompensă

Împiedică rosul unghiilor, folosind un sistem de puncte și recompense. Pentru fiecare zi în care nu își mușcă unghiile, câștigă un punct și, atunci când au un anumit număr de puncte, pot primi o recompensă.

Acest lucru nu trebuie să fie fizic. De fapt, poate fi vorba despre o excursie, o plimbare cu bicicleta sau orice altceva. Este o modalitate excelentă de a petrece timp cu copiii în timp ce scapi de acest obicei prost.

Schimbarea unui obicei necesită timp. Fii răbdător și stai cu copilul tău la fiecare pas. Este esențial să se simtă ajutat, susținut și iubit.