Mulţi părinţi găsesc foarte greu de suportat „crizele” de plâns şi ţipete ale copiilor de câţiva anişori şi se întreabă dacă nu cumva odraslele lor vor avea mereu un asemenea comportament nesuferit. Oamenii de ştiinţă cred că, într-adevăr, unii dintre aceşti copii dificili pot deveni adulţi cu comportament antisocial şi afirmă că acest lucru poate fi prezis încă de la vârste foarte mici.

Trăsături precum egoismul, lipsa de remuşcări, cruzimea faţă de animale pot indica, încă de la vârsta de 3 ani, că acei copii ar putea avea toată viaţa tulburări de comportament, iar acest lucru necesită intervenţii imediate din partea părinţilor şi a specialiştilor.

Oamenii de știință cred că aceste trăsături se dezvoltă ca urmare a supra-activării unei anumite regiuni a creierului, însă pot fi modificate prin sprijin adecvat şi un comportament parental corespunzător. „Când copiii mici mint, fură sau înşală, părinţii se întreabă, în mod firesc, dacă pe măsură ce cresc vor depăşi aceste probleme”, spune dr. Luke Hyde, psiholog.

Însă aceste trăsături deranjante pot deveni, mai târziu, o problemă cu adevărat serioasă, aşa-numita tulburare de conduită, manifestată prin comportamente antisociale, precum încălcarea repetată, frecventă, a legii şi a normelor sociale.

În medie, cca. 10% dintre persoane sunt afectate de această tulburare, proporţia fiind mai mare în rândul persoanelor de sex masculin şi în păturile sărace ale populaţiei. 

Totuși, părinții ar trebui să știe că înainte de vârsta de 3 ani și jumătate, multe dintre aceste comportamente sunt frecvent întâlnite la mulţi copii şi nu au nicio semnificaţie deosebită. Dar, după vârsta de 3 ani, dacă un copil continuă să se poarte astfel,  e mai probabil ca aceste comportamente să evolueze în mod negativ, amplificându-se în anii următori, în loc să se atenueze.

Psihologii și oamenii de știință recomandă părinţilor să ceară ajutor din timp, dacă observă indicii ce prevestesc probleme, în jurul vârstei de 3 ani şi jumătate.