Medicii stomatologi recomandă să nu înghițiți pasta de dinți, pentru că acest obicei poate contribui la apariția unei afecțiuni cunoscute sub numele de fluoroză dentară. Este o intoxicație cu fluor ce afectează cromatica dentară la nivelul smalțului. Se manifestă în special la copiii mici.

”Dacă în organism este mai mult fluor decât limita, apar puncte sau pete opace, de culoare albă pe suprafața smalțului, ce devin apoi gălbui, maronii sau cenușii. Afectează şi gradul de porozitate al dinților. Uneori, fluoroza dentară poate duce la apariția unor denivelări ale smalțului dentar”, avertizează medicul stomatolog Adrian Mina.

Când se ingerează prea mult fluor în primii opt ani ai vieții, există riscul dezvoltării fluorozei dentare. Deși această afecțiune poate fi tratată cosmetic, daunele la nivelul smalțului sunt permanente! Șansa dezvoltării fluorozei există până la vârsta de opt ani, deoarece dinții sunt in proces de dezvoltare.

Recomandări de igienă orală pentru copii din partea stomatologului Roxana Șerban:

4 luni – 2 ani

  • Între 4-6 luni încep să apară primii dinți. Periajul începe odată cu apariția dinților pe arcadă cu periuțe speciale de dimensiuni mici, cu peri fini, care ajută și la periajul gingiilor, care sunt sensibile în acea perioadă. La acea vârstă, părintele va peria copilul.
  • Până la 2 ani ar trebui să se definitiveze erupția dinților de lapte. Copilul este predispus la înghițirea pastei de dinți, deci se recomandă pasta adecvată vârstei, fără fluor.

2-4 ani

De la 2-3 ani copilul trebuie să învețe să se perieze corect singur dar sub supravegherea părintelui, după 3 ani se poate indica și o periuță electrică, potrivită vârstei.

5-7 ani

  • După 5 ani poate începe erupția dinților definitivi. Atenție la primii molari care pot să fie confundați cu dinți de lapte de către părinți. Se recomandă sigilarea acestora după erupția totală. La această vârstă folosesc tot periuțe pentru copii de dimensiuni mici și cu perii moi, sau electrice.
  • Vârsta optimă pentru primul control ortodontic este 7 ani. Până la vârsta de 7 ani apar primii molari definitivi, care definesc mușcătura. Aceasta este perioada în care medicul ortodont poate evalua mușcătura completă.

8-12 ani

  • Continuă erupția dinților permanenți.
  • Se recomandă sigilarea molarilor care apar la 12 ani.
  • Copii mici nu trebuie să doarmă cu biberonul în gură, dacă acesta conține substanțe dulci, deoarece pot să apară carii ale dinților temporari.
  • Se va descuraja sugerea degetului sau a altor obiecte, care poate determina modificări ale poziției dinților sau a formei oaselor maxilare.